måndag, januari 30, 2017

Donald Trump har påbörjat valrörelsen 2020

Första dagarna med Donald Trump som president har inneburit en hel del presidentorder, även så kallade memorandum (som är ett lösare direktiv med mindre legal status) och en massa uttalanden.

Taktiken är tydlig, att skaffa framför allt yttre fiender.

Han har bland annat gett sig på Obamacare, invandring, handelsavtal, städer som ger stöd till illegala invandrare, uttalat tvekan kring ett Kina politiken, uttalat att EU kommer spricka samt givetvis gett sig på Mexiko.

Obamacare är ju en nagel i ögat på republikaner och tacksamt att ge sig på för en president från det partiet. Svårare blir att ersätta det med något annat eller är Trump beredd att ta ifrån miljoner av amerikaner sjukförsäkring?

Invandring, handelsavtal, EU och muren mot Mexiko är ju yttre fiender och även de tacksamma att ge sig på.

Men hur långt är republikanerna i kongressen beredda att gå? Handelssanktioner i form av tullar/skatter mot Mexico? Innebär det dödsstöten mot handelsavtalet NAFTA som även inkluderar Kanada?

Ställer republikanerna upp på att göra det svårare att få visum till USA endast på den grunden att landet man är medborgare i är muslimsk eller tidigare varit medborgare i ett sådant land?

Senatorerna John McCain Lindsey Graham har redan reagerat.

Protesterna som nu kommer mot visumreglerna kommer säkert att användas som bevis för att Donalds Trumps politik behövs och att omvärlden är svaga och inte kan hindra terrordåd.

Hur långt är republikanerna beredda att gå när det gäller muren mot Mexico och konsekvenserna av den? Det räcker ju med några avhopp så stoppar senaten förslaget.

På två punkter verkar han ha backat. Ryssland och NATO. Där skulle han möta motstånd både från allierade och det egna partiet. Hur han hanterar Kina återstår att se.

Är detta en förvirrad okunnig president som skjuter från höften? Absolut inte. Taktiken är glasklar.

Han vet att väldigt mycket han gått till val på inte går att genomföra utan stora konsekvenser för USA. Han vet att han riskerar att få nej från kongressen . Han vet att olika hinder kommer dyka upp t.ex att Högsta domstolen kommer förklara beslut olagliga. Andra saker går överhuvudtaget inte att genomföra.

Men allt detta har han och medarbetarna räknat med.

Skulle man seriöst försöka genomföra förslagen hamnar man snabbt i ett läge då inget händer. Skulden skulle tydligt läggas på Donalds Trump och skyllas på hans oerfarenhet och oförmåga.

Men att högljutt kräva saker och skylla ifrån sig riktar ju istället skulden emot andra. Han kan ju skicka ett förslag till kongressen att de skall ta fram lagstiftning kring muren mot Mexiko och när inget händer skylla på kongressens oförmåga och peka på hur viktigt det var att han blev vald.

Vid valet 2020 kommer säkert väldigt mycket av det Trump har föreslagit inte vara genomfört. Han vill då kunna skylla på t.ex kongressen och andra länder och säga att han behöver fyra år till för att rensa upp.

Det är givetvis en taktik som inte är utan fara. Inte minst på grund av att oväntade saker och ting händer.

George W Bush gick till val 2000 på att USA inte skulle ägna sig åt nationsbyggande. Han var kritisk till operationer i bl.a. Somalia och på Balkan.

Åtta månader in på hans presidentperiod inträffade terroristdådet i New York den 11 september och just nationsbyggande i Irak och Afghanistan  blev en av de saker han fick ägna stora delar av sin presidenttid till.

Valkampanjen 2020 har redan börjat.

Inga kommentarer: