fredag, november 30, 2007

Reinfeldt ”the comeback kid”?

Dagens opinionsmätning i Synovate är egentligen livsfarlig för socialdemokraterna. När Mona Sahlin försöker genomföra en förnyelse kommer medlemmarna svara, varför?

Vi leder ju ändå. Vi kommer att vinna valet 2010.

Men det kan vända snabbt. Jag har tidigare pekat på Gordon Brown i Storbritannien som för 2 månader sedan hade 11 % ledning över de konservativa och idag ligger under med 11 %.

Bill Clinton hade klara problem sina första två år i Vita huset. Inte minst med kommunikationen. Han bad då republikanen David Gergen, med erfarenhet från Vita huset i Nixon, Ford och Reagans administrationer, att bli hans kommunikationschef.

Två år in i Clintons presidentperiod förlorade demokraterna kontrollen av kongressen.

Det fanns de som på allvar pratade om att demokraterna var tvungna att få fram en ny kandidat 1996.

Men Bill Clinton tog bl a in Dick Morris som rådgivare. Morris som arbetat med Clinton tidigare fick i uppdrag att ändra presidentens politiska profil inför valet 1996, och han lyckades.

Bill Clinton omvaldes och lämnade 2001 med de högsta siffrorna en president haft när det gäller om väljarna tyckte han gjorde ett bra jobb, 65 %. Han var i sin första period nere i så lågt som 36 %.


Så det gäller för regeringen att de över 2,5 år som är kvar till valet se över både politisk strategi men också hur den kommuniceras.

Man måste inte bara vinna voteringar i riksdagen man måste vinna den politiska debatten och styra den politiska dagordningen.

Bill Clinton hade en förmåga att komma tillbaka efter nederlag och kallades ”the comeback kid”. Är det Fredrik Reinfeldts tur att få detta smeknamn?

Det skulle dessutom vara kul att inte bara slå vänstern utan även vissa statsvetare och andra så kallade experter att det precis som Bill Clinton gjorde går att vända opinionen.

Inga kommentarer: