torsdag, juli 17, 2008

Insändare om regionansökan

I dagens nummer av Kungsbacka Posten får jag följande insändare publicerad.

Halland bästa lösningen för Kungsbacka

Vid senaste mötet med Landstingsfullmäktige i Halland togs ett enhälligt beslut om att ansöka hos regeringen om att bli region. Jag yrkade för folkpartiet bifall till förslaget.

Till att börja med är det de sex kommunerna det handlar om men fler kan tillkomma. Bland annat Markaryd har visat intresse.

Att bli region innebär att Halland tar över uppgifter från staten och får ett tydligare ansvar för regionens utveckling.

Tanke är att man står på två ben. Ett sjukvårdsben och ett regionutvecklingsben. Och så finns det en samordnande regionstyrelse.

Landstinget upphör och det kommunalförbund som idag heter Region Halland upphör också.

Istället för landstingsfullmäktige så väljs ett regionfullmäktige.

Närheten och den naturliga samhörigheten med Göteborgsregionen har gjort att det varit naturligt för mig att fundera över vilken som är den bästa lösningen för Kungsbacka och Halland.

Men alternativet, Västra Götaland, har i princip inte blivit ett alternativ. Den regionen är inte skapad av människors naturliga rörelsemönster. När man nu också funderar på ta med Värmlandskommuner i den regionen så kommer stora delar av VG regionen att sakna naturligt samband.

Även om hallandskommunerna ibland spretar åt olika håll finns historiska band och en bra verksamhet värd att bevara.

Förhoppningsvis beviljar regeringen ansökan och 2010 kan de halländska invånarna för första gången rösta direkt på vilka ledamöter man vill ha i regionfullmäktige.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: