fredag, juli 25, 2008

Orimliga väntetider på Varbergs sjukhusakut

Tidningen Hallands Nyheter har i flera artiklar på ett utmärkt sätt här, och här beskrivit de långa väntetiderna på akuten i Varberg.Upp emot 14 timmar. Dessa väntetider är oacceptabla.

Idag svarar sjukhuschefen Kristina Wallentin. Hon medger problem. Men varför har inget gjorts? Det är inget nytt problem. Jag mötte det som patient redan för 6-7 år sedan.

Folkpartiet driver frågan att vi måste få en vårdgaranti även inom akutvården, eller som andra heller kallar det, målsättning för väntetider på akuten.

Idag får jag in följande insändare i Hallands Nyheter.

Väntetiden på akuten måste ner

Hallands Nyheter beskriver i en artikel den 23 juli väntetiderna på akuten i Varberg. Enligt ansvarig chef är det speciellt stort tryck från eftermiddagarna till midnatt och på helgerna. Väntetider på upp emot 14 timmar har förekommit.

De långa väntetiderna på olika akutmottagningar, som media rapporterar om, är inte acceptabla. Därför skrev folkpartiet förra året en motion där vi krävde en vårdgaranti även för akutmottagningen. Att det inte skall ta mer än fyra timmar från man skrivs in till man skrivs ut. Det fungerar utomlands, bland annat i Storbritannien, varför inte i Sverige och Halland?

Först föreslogs avslag på folkpartiets motion men när den var uppe i landstingsfullmäktige fick jag den återremitterad till landstingsstyrelsen. Ett av skälen var att landstingets revisorer varit kritiska till väntetiderna.

Alla gillar inte ordet garanti. Det kan vi köpa. Men målsättningar för väntetider, ett ordval revisorerna använder, borde vi kunna enas om.

Personalen på våra akuter gör oftast ett fantastiskt jobb under stor press. Det är vi politiker och ledningen för sjukhusen som måste ta sitt ansvar och se till att det finns en bra organisation och resurser för att några 14 timmars väntetid inte skall existera.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

2 kommentarer:

Tobias sa...

Problemet är att det kan bli som i Storbritanninen där man satte in en vårdgaranti inom viss tid efter man kommit in i sjukhuset och folk istället fick vänta i ambulansen för att man skulle få vård inom en viss tid efter man kommit in genom sjukhusets dörrar.

TOMMY RYDFELDT sa...

Astrologen!

Det finns väldigt stora uppföljningar på garantin i Storbrittanien. Och i ingen av dem har jag hittat det du påstår.

De flest kommer inte heller till akuten i ambulans.

Jag har mycket svårt att tro att människor med hjärtinfarkt eller svårare sjukdomar och skador som kommer i ambulans fick vänta. Materialet visar snarare att den gruppen sinkat en del sjukhus.

Några sjukhus har misslyckats med att klara garantin men snittet ligger på 96-97%.

Men det är inte lätt att vända trenden med långa väntetider. Men varför skall Sverige tillsammans med Irland ha längst väntetider i vården i Europa?