Centerledaren Maud Olofsson vill ha skilda valdagar för lokala val och riksdagsval. I teorin håller jag med henne men i praktiken fungerar det inte.
Storbritannien hade lokala val den 5 maj. Dessutom en folkomröstning om valsystemet.
I folkomröstningen röstade 41%.
I valet till Skottlands parlament röstade strax över 50%. I val till stadsfullmäktigeförsamlingar är valdeltagande på 35-40% inte ovanligt.
I och för sig kommer lokala frågor mer i fokus men partiledarnas deltagande gör att det blir en omröstning om hur man ser på partiet nationellt. Många duktiga politiker från Liberal democrats åkte ut den 5 maj från olika politiska församlingar. Inte för att de gör ett dåligt jobb utan missnöje med hur Liberal democrats hanterat sin medverkan i regeringen.
Dessutom man man ifrågasätta legitimiteten hos valda där det är dåligt valdeltagande.
Tänk om bara 40% röstar i valet till regionen i Västra Götaland. Ett block får 50%. Men egentligen har bara 2 av 10 röstberättigade gett dem sitt stöd.
Ett lågt valdeltagande i söndagens val kan bli dödsstöten för tanken med skilda valdagar. Frågan blir för överskådlig framtid avförd från den politiska dagordningen.
Dessutom är det upp till oss lokala politiker att se till att vi kan sätta fokus på lokala frågor även vid gemensam valdag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar