Dagens Nyheters ledare tar upp socialdemokraternas skoldilemma. Jag har berört det i flera inlägg. Senast igår.
Ledaren noterar om Mona Sahlin att:
”Hon har pekat ut skolpolitiken som ett misslyckande men bara fått partiets halvhjärtade stöd för en kursomläggning.”.
Sahlin har problem i skolpolitiken. Den skall helst bort från politiska dagordningen samtidigt som partiet, miljöpartiet och vänsterpartiet går egna vägar.
I Danmark är det val idag. Som vanligt finns det offer efter ett val. Krav på partiledarens avgång kommer som brev på posten vid valförlust.
De sista opinionsundersökningarna är överens om en sak. Det blir oerhört jämt. De ger dock lite olika resultat. Alla visar på att statsminister Anders Fogh Rasmussen från liberala Venstre kan fortsätta. Vissa mätningar säger med stöd av både Dansk Folkeparti (DF) och Ny Alliance och vissa av enbart (DF).
Den socialdemokratiska ledaren Helle Thorning-Schmidt har tre mål. Att bli största parti, att öka röstetalet från förra valet och bli statsminister. Hon bör nog lyckas med ett av dem annars kan hon få problem och få krav på sig att hon skall bort.
Det blir att titta på DR 1 ikväll. Tur kabel-TV finns.
En annan som tycks få lite valproblem är Hillary Clinton. Angreppen från medtävlare tycks ge utslag. Hennes ledning har i en undersökning krympt till 19 %. Men ledningen är ändå stor och jag tror hon tar hem nomineringen till slut.
Skatteverket försöker lösa de problem som vissa haft den senaste veckan. Att betala någon ett mindre belopp för en tjänst utan byråkrati runt omkring.
Skatteverket anser att fribeloppet för privata tjänster bör höjas från 1 000 kronor till 10 000 Det innebär att barnvakter, hemslöjdare och biodlare kan dra in 10 000 kronor skattefritt varje år.
Och man skall inte behöva lämna kontrolluppgift på belopp under 1000 kr. Jag tycker detta belopp kunde vara högre.
Viktigt är dock att man enkelt kan gå in på nätet och anmäla kontrolluppgift utan byråkratiska problem. Genom att använda sin e-legitimation och ange vem man anlitar och beloppet. Och att man kan göra det samlat senast 31 januari året efter om man anlitar någon för mindre jobb under ett år.
Många har problem med att det kostar för mycket att gå till tandläkaren. En tandvårdsreform är på väg men också lågpristandläkare.
Inte med lågavlönade utländska tandläkare utan en effektiviserad verksamhet. De flesta privata tandläkare arbetar ju i små praktiker som knappast kan vara de mest effektiva. Tandläkare är ju också väl avlönade, som Aftonbladet noterar.
Förmodligen finns det klart utrymme att skapa ett tandvårds-IKEA och de som idag t.ex åker till Thailand och Estland för att laga tänder kanske kunde stanna hemma.
Jag gissar att jag själv knappast skulle byta tandläkare då det också handlar om förtroende. Men alternativ och konkurrens är givetvis alltid bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar