måndag, november 12, 2007

Många regeringar ligger dåligt till i opinionen

Danmark går till val imorgon. Australien den 24 november. I Storbritannien var ett val planerat till november men blåstes av då den sittande Labourregeringen hade fritt val i opinionen.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen från liberala Venstre tycks vara ett undantag bland regeringschefer världens över.

I en opinionsundersökning från Megafon som presenteras idag i tidningen Börsen skulle hans regeringsunderlag bestående av Venstre, det andra regeringspartiet Konservative och oppositionspartiet Dansk Folkeparti få en majoritet i Folketinget.

Andra mätningar, senaste igår, har pekat på att man skulle förlora majoriteten och bli beroende av det nystartade, även de liberalt, partiet Ny Alliance.

Detta parti har senaste tiden haft problem i opinionen och i söndagens partiledardebatt förklarade partiets ledare Naser Khader att man kommer att stödja Anders Fogh som statsminister. (Bilden ser vi Anders Fogh. Löpa mot seger?)

Det blev ju inget val i Storbritannien. Och en opinionsunderökning i Independent visar att de konservativa har 8 % ledning över regeringspartiet Labour.

Även i Norge har den röd-gröna regeringen problem. En mätning som NRK publicerade 8 november visar majoritet för den borgerliga oppositionen. Det är främst kollapsen för Socialistisk Venstre (SV) som gör att majoriteten är borta. Om detta blev valresultat, vad för regering kom istället?

Det är det som är frågan. Norska liberala Venstre och Kristelig Folkeparti (KRF) vägrar samarbeta med Fremskrittspartiet (FRP) i en regering. Och FRP vägrar släppa fram en minoritetsregering bestående av KRF, Venstre och Höyre.(Bilden är på finansminister Kristin Halvorsen, partiledare för SV.)

Finland har ju lite annan situation än andra länder. Där kan tydligen vem som helst samarbeta i regeringen. Opinionen och valresultatet har inte samma inverkan. Men nu sitter en rent borgerlig regering. Det enda som kan vålla problem är att Samlingspartiet (Finlands moderater) är största parti. Kan statsminister Matti Vanhanens sitta kvar då? Men det är långt till nästa val. YLE:s senaste mätning finns här.

I Australien ser det ut som de två konservativa regeringspartierna Liberals och National Party kommer att förlora till Labour. Ja, man heter faktiskt Liberals, men är ett konservativt parti. Medlemmar i den konservativa internationalen. Och Labour är ett mittenparti som i Europa skulle vara mer likt liberala partier än socialdemokratiska.

Senaste opinionsundersökningen i tidningen The Australian ger Labour 48 % mot 40 % för regeringen.Förmodligen heter Australiens näste premiärminister Kevin Rudd. (Bilden till höger)

Slutligen Sverige. Skop visar i dagens mätning att den svenska regeringen ligger dåligt till och moderaterna sjunker. Men skulle man ha förväntats sig något annat efter senaste tidens skriverier?

Men det är långt till valet 2010. Glöm inte att hösten 1978 fick (s) kring ca:50 % i mätningar men förlorade valet 1979 med ett mandat.

Inga kommentarer: