måndag, september 15, 2014

Dags att renovera Folkpartiets politik

Folkpartiet led i valet 2014 ett stort nederlag. Inte konstigt. Valrörelsen var rörig och det vi alla lärde oss på konferenser under våren ställdes upp och ner.

Det finns tre valfrågor som skapade problem i valet.

1.      När vi gick på olika valutbildningar nämndes aldrig feminism. Men när Feministisk Initiativ fick ett mandat i valet till EU parlamentet fick partiledningen panik. Partiledaren ägnade halva sina tal åt denna fråga, valarbetarna var inte förberedda och väljarna var måttligt intresserade.

2.     Skolan var vår paradfråga. Efter åtta år som ansvariga, varför behövs mer reformer för att lösa problemen? Valarbetarna stod svarslösa och vi tappade initiativet i opinionen. Plötsligt var socialdemokraternas skolpolitik den som väljarna stycket var bäst.

3.     Frågor kring flyktingar och integration. Fokus var att allt Sverigedemokraterna sa var fel och allt vi sa var rätt. Men när man pratade med väljare var de inga rasister. De ställde frågor som varför är Sverige ett av få länder som ger syrier permanent uppehållstillstånd och inte bara tillfälligt? Eller varför har en person som fått asyl rätt att ta hit sin familj på svenska statens bekostnad? Eller varför kan en person som fått asyl och svensk medborgarskap åka tillbaka till dit man flydde från och träffa släktingar? På alla tre frågor hade vi säkert bra svar, eller hade vi?

Fick vi panik när Feministisk Initiativ kom in EU parlamentet? Blev skolan en börda istället för en framgångsfråga? Och blev vi så rädda att våga ifrågasätta flykting- och asylpolitiken att vi överlät den till rasistiska stollar?

Folkpartiet havererade i valet och då tillsätter man en haverikommission

Jag är bara rädd för att partistyrelsen låter t.ex Erik Ullenhag eller Nina Larsson att leda den. Med några riksdagsledamöter och särskilt utvalda kommun- och landstingsledamöter som givetvis kommer komma fram till att partiledningen gjorde allt rätt.

Efter detta nederlag behöver partiet vända på alla stenar. Ifrågasätta väldigt mycket i partiet och göra det redo för nästa valrörelse som kan komma tidigare än vad vi tror.

Vågar vi detta?

                                                                                                                                               

Inga kommentarer: