onsdag, juli 25, 2007

Har alliansen någon kommunikationsstrategi?



Det finns mycket att förbättra när det gäller Allians- regeringens sätt att kommunicera.

Jag har tidigare påpekat i ett inlägg om hur man allmänt skött eller inte skött informationen denna sommar.

Såhär skrev jag:

”Jag undrar också var alliansens kommunikationsstrateger håller hus. På semester? Man måste väl veta att tiden mellan midsommar och skolan börjar är mumma för intresseorganisation att göra diverse utspel på. Nyhetstorkan är stor och det minsta utspel kan ge rubriker. Även tidningar, TV och radio går i sommarstiltje. För att ha något att skriva om eller sända gör det olika teman och undersökningar som kan produceras i förväg. Så kallade experter intervjuas.”

Och det gäller fortfarande.

Utspelen från både opposition, intresseorganisationer och andra som vill ha uppmärksamhet fortsätter och regeringen tycks vara något förvånad.

Vi skall vara oerhört tacksamma för att oppositionen förutom Almedalen även dem har gått på semester. För hade (s), (mp) och (v) begripit hur dåligt regeringen skulle sköta sin kommunikation hade de givetvis haft två utspel per vecka.

Senaste striden om försvaret blir ganska pinsam. När ett statsråd eller partiledare sommartalar kan man tillåta sig att höja perspektivet lite och tänka högt. Man behöver inte vara så detaljerad och kan framföra visioner om framtiden. Man kan också som Nyamko Sabuni släppa förslag som redan är framförhandlade.

När jag hörde finansminister Anders Borg tala om besparingar på 4 miljarder på försvaret trodde jag det var något som var förhandlat och klart. Att försvarsministern och ÖB, om inte var med på noterna, åtminstone var tvungna att acceptera det.

Men tydligen tänkte Anders Borg högt och extremt detaljerat.
Det är inte bra för regeringen. Vem skall backa, Borg eller Odenberg?

Och nu blir dessutom (m) angripna av socialdemokraterna i försvarspolitiken för att den besparing som Anders Borg föreslår är oseriös och orealistisk. Enda berömmet kommer från miljöpartiet. Upp och nervända världen.

Till hösten måste man verkligen sätta sig ner och fundera på hur kommunikationen fungerar eller inte fungerar i regeringskansliet.

Vi kan inte ha en sådan här sommar till. Jag vill verkligen vinna valet 2010.

3 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Det är mräkligt hur det öppenhjärtliga diskussionsklimatet som fanns efter Bankeryd tycks har försvunnit i och med maktövertagandet.
Men de är klart, det är lättare at diskutera delningen av en kaka när man inte har den.

TOMMY RYDFELDT sa...

Ja har man ingen strategi eller taktik blir det soloturer. Det gäller fotboll, ishockey men även politik.

chall sa...

Det är ju som såväl du som andra noterat, ett tomrum i debatten av "sammanhållning och ideologi". Jag menar, VARFÖR skulle moderaterna som första parti vilja dra ned på försvarsbudgeten så mycket? M har ju alltid stått för vårt svenska försvar.

Det är nästan så att jag tror att A. Borg enbart räknar siffror och får budgeten att gå ihop genom att sänka försvaret istf att dra ned sjukförsäkringen/öka dagisavgiften för att få tillbaka pengarna som fastighetsskattens avskaffande tog bort från statskassan...

Något måste ske om dom inte vill förlora på wo precis som sossarna gjorde i höstas.

(En liten konspirationsteoretiker skulle vilja använda det här som ett medel i att vi ska ha enbart ett borgligt part mot ett vänster... då skulle kanske paritet ha en åsikt iaf?!?)