tisdag, juli 24, 2007

Hillary, Irak, och Sverigedemokraterna

Tittade en stund på demokraternas debatt på CNN och YOU TUBE. Hillary Clinton framstår som mer och mer stabil kandidat.

Bland annat fick hon frågan om hon tyckte det var ett problem att om hon väljs så har det varit Bush, Clinton, Bush, Clinton som presidenter. Två familjer. Hon sa att visst är det ett problem att Bush valdes 2000 och fick stora applåder. Speciellt som hon trodde någon annan vann och fick ännu mer applåder.

Hon fick även frågan om hon som kvinna kunde bli respekterad och mottagen i muslimska länder där kvinnor inte deltager i styrandet av landet.

Hon kunde hänvisa till 8 år som presidentfru då hon ibland ensam besökt dessa länder. Hon kunde också hänvisa till att det idag finns många kvinnliga ledare. Själv nämnde hon Tyskland men till och med Indien har ju fått en kvinnlig president. Och så sa hon att det kanske kunde vara bra för dem att ha att göra med en kvinnlig amerikansk president. Starkt inlägg.

Barack Obamas gör dock enligt min åsikt ett osäkert och oerfaret intryck. Läs gärna vad som skrivs på sidan Amerikansk Politik om hans framträdande.

Avvisning till Irak överklagas och jag tycker det är bra. Jag tror inte någon som är i Irak tycker att det är något annat än inbördeskrig i landet. De flesta demokratiska presidentkandidaterna tycktes anse det men inte svenska migrationsverket.

Jag tycker att situationen i Irak visar att det finns skäl att få en tydligare mellanform av asyl. Idag så står det mellan permanent uppehållstillstånd eller avvisning. Väldigt mycket svart eller vitt.

Kanske behöver vi en form där man får tillfälligt uppehållstillstånd därför att situationen i hemlandet är svår att bedöma eller att man inte uppfyller alla krav för permanent vistelse. Ändras situationen återvänder man. Men har man skaffat arbete och etablerat sig så kunde man efter förslagsvis 5 år kunna söka permanent uppehållstillstånd.

Nu börjar enligt Hallandsposten Sverigedemokraterna och deras nya ledare i Halmstad Michael Zand fundera på att rösta på vänsterförslag i Halmstads fullmäktige och därmed fäller man delar av alliansens budget.

Jag tycker man skall avgå om viktiga delar av budgeten röstas igenom av vänsterpartierna och (sd). Speciellt som alliansens förslag är en budget i balans, vänsterpartiernas förslag innebär ett underskott med 25 miljoner kronor 2010. Kanske vill (sd) ha skattehöjning?

Fullmäktigeledamoten i Halmstad Fatima Svanå (fp) kommenterar det hela också på sin blogg.

Inga kommentarer: