söndag, juli 08, 2007

Vem har sagt att ombildning till bostadsrätt skall vara ett klipp?

De på vänsterkanten som är emot ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter har försökt att få dessa att enbart framstå som ett ekonomiskt klipp. Därmed är det omoraliskt, tveksamt och absolut något som måste stoppas. Media har villigt hakat på.

För de allra flesta är köpet av en bostadsrätt, oavsett om de är en befintlig eller ombildad, ett långsiktigt engagemang. Man vill ha inflytande över sitt boende. Kunna förändra sin lägenhet efter eget tycke och smak och betala till sig själv.

På grund av att bostadsrättsföreningen inte har något vinstkrav och att man kan göra mycket tillsammans blir det billigare att förvalta. Ränteavdraget på eventuellt lån till insatsen gör också det förmånligare.

Allt detta tycks förvåna Dagens Nyheter som i dagens tidningen i en rubrik skriver:
”Ombildning av hyresrätt inte alltid ett klipp”.
God morgon och välkommen till verkligheten.

Visst kan man spekulera men gör det på egen risk. Har man ingen tanke på att långsiktigt bo i den ombildade fastigheten måste man fundera mycket noga. Någon garanti att priser stiger finns inte. Man kan bli fast i en lägenhet man inte vill ha.

Den som ser sitt boende långsiktigt har givetvis mindre risk.

Idag bor ca: 50 % av svenskarna i egen villa/radhus med äganderätt. Köpen av dessa går ofta snabbt. Hur många besiktigar noga? Har man eget ombud eller litar man på säljarens mäklare?

Risken att bilda bostadsrätt jämfört med att köpa egen villa är betydligt mindre. Man har egen konsult, teknisk besiktning görs och även kalkyler. Allt detta samlas i en ekonomisk plan.

Givetvis finns det risk ändå. Men som gäller allt man köper finns det möjlighet att minska risken genom att noga läsa på, ta reda fakta och fundera över sin egen situation. Och känns det inte bra så kan man avstå från att köpa och fortsätta hyra.

1 kommentar:

Anonym sa...

Instämmer boendet bör alltid ses långsiktigt. Det är dock många som när de flytttar in i bostadsrätt som missar att det finns viss skillnad i t.ex. underhållsansvar med att bo i bostadsrätt. Vesök till ex. www.köplägenhet.nu alt http://xn--kplgenhet-x2a9q.nu/ ifall webbläsaren inte klarar å ä och ö. Där finns en del av skillnaderna med