tisdag, juli 10, 2007

Skanska, NCC, Peab och Vägverket står där med skammen

Skanska, NCC, Vägverket och Peab döms av tingsrätten tillsammans med en del mindre bolag att betala mångmiljonbelopp för kartellbildning kring asfaltläggning. I och för sig är straffbeloppen kraftigt sänkta jämfört med vad konkurrensverket krävt. Men det viktiga är att tingsrätten faktiskt funnit att tre börsbolag och ett staligt verk försökt att sätta konkurrensen ur spel.

Det är en skam man får leva med. Man trodde inte att den egna förmågan räckte utan fuskade. Tre börsbolag och ett verk som försöker fuska till sig entreprenader. Det är ingen god PR.

Sannolikt kommer domen att överklagas. Men om den står fast i högre instans hoppas jag verkligen att främst kommuner som drabbats kommer driva skadeståndsprocesser mot bolagen.

Det skall svida att fuska och försöka sätta konkurrensen ur spel.

Jag vill också ha en ändring av lagen. Inte bara företagen skall dömas till straff utan även ansvariga personer. Om ledande pesoner inom Skanska, Peab, NCC och Vägverket skulle dömts till fängelse i minimum 3 månader skulle man aldrig våga fuska mer. Det skulle svida mer än eventuella avgifter.

Inga kommentarer: