onsdag, december 07, 2011

När Katrin Kielos hade en dålig dag på jobbet

Aftonbladet ledarskribent Katrin Kielos skulle skriva någon slags ledarkrönika. Förmodligen hittade hon inget bra ämne. Men efter all kritik av Håkan Juholt måste ju alliansen kritiseras. Och helst Fredrik Reinfeldt.

Katrin Kielos funderade och  kom då på att hon skulle kritisera statsministern för att han inte löser krisen i Europa.

Och så kommer en helt obegripligt stycke i ledaren:

"Men Europa existerar inte för Fredrik Reinfeldt. Om han fick som han ville skulle all politik utgå i från Täby, sträcka sig i en båge förbi Moderaternas partihögkvarter och Rosenbad (helst utan att röra riksdagen) samt en gång i veckan luftlandsättas bland vanliga människor för ”lyssnande” i någon mellanstor svensk stad."

Givetvis utvecklas inte detta. Hur skulle hon kunna det?

Hon har helt glömt att Sverige har tagit stort ansvar i sitt närområde. Med stöd till bland annat Lettland och Island. Sverige var också med på stödet till Irland.

Det bästa stödet för Europas ekonomier är dock att man inte låtit Sverige via lån hoppa på något stimulanståg ingen vet vart det leder.

I Europa har Socialdemokratiska regeringar fallit i Portugal, Grekland, Spanien och Storbritannien efterlämnande sig ekonomier i ruiner och med stora budgetunderskott.

Detta negligerar Katrin Kielos och påstår att Irland och Spanien hade överskott innan krisen.

Irland är ett sällsynt dåligt exempel. Man lät ekonomin skena under 2000-talet och det  blåstes upp orimliga värden på fastigheter. Redan 2007 hade man underskott i budgeten. Ett underskott som inte hade något att göra med finanskrisen som sköljde över Europa hösten 2008.

Och med misskötta finanser var givetvis Irland extra sårbara i 2008-2009 års finanskris.

Alla har väl en dålig dag på jobbet. Katrin Kielos hade sin när hon skrev denna ledare.


Inga kommentarer: