tisdag, november 25, 2008

Har många tappat omdömet?

I spåren av finanskrisen tycks många som borde veta bättre tappat omdömet. Eller drömma sig tillbaka till den gamla regleringsekonomin med förstatligande, prisstopp, momslaborerandem.m.

Snart börjar väl de som inte gillar frihandel föreslå tullar på utländska varor.

Rektorn på handelhögskolan i Göteborg vill att staten köper Saab och Volvo. Och hur ändrar det läget? Bolagen kommer fortsätta gå med förlust och de olika varslen ligger kvar. Eller skall staten subventionera företagen och tillverka bilar ingen vill ha?

Roligast är när han säger att han ser ingen anledning till att staten skulle vara olämplig att driva svenska företag.

Jag säger bara SJ……..

Ekonomen Lars Calmfors vill bland annat sänka momsen. Ett gammalt 70 och 80 tal recept som är tveksamt om det fungerar. Idag pressas priserna och många företag sänker priser för att få sålt.

Om t.ex. SIBA sänker varor med 10 % själva för att få försäljning, betyder då momssänkning något?

Dessutom finns det ingen garanti att den slår igenom. Utan vad som händer är att statsfinanserna försämras.

I Storbritannien sänks nu momsen med 2 % under 13 månader. Många ekonomer och bedömare är ytterst tveksamma om det får igång den brittiska ekonomin. Speciellt som man lånar till sänkningen och får ett rekordhögt budgetunderskott och upplåning.

En stor chansning som man inte vet om det fungerar är det allmänna omdömen. Risken finns att det på sikt kraftigt förvärrar ekonomin i Storbritannien. Speciellt som åtgärderna kombineras med skattehöjningar.

Återgång till klassisk Labourpolitik som förde landet nära konkurs på 70-talet och som innebar 18 år av konservativt styre.

Ingen kunde lita på Labour förän "New Labour" och Tony Blair dök upp med annan politik. Men nu tycks gamla Labour vara tillbaka i krisens tecken.

Finansmannen Sven-Olof Johansson vill att SBAB, ägt av staten, skall gå in och sänka räntorna.

Men är det lösningen att staten via garantier och eventuellt subventioner ökar risktagandet på marknaden så att banker kanske tvingas gå med och öka risken för att behålla kunder och marknadsandelar? För om bara SBAB sänker har det ju ingen effekt.

Låter som en början på en rejäl bankkris.

Finansminister Anders Borg tycks vara den som inte drabbas av panik. Givetvis har de beredskap men panikåtgärder som den brittiska bör man undvika.

Anders Borg utnämndes också häromdagen till fjärde bästa finansminister av tidningen Financial Times.

Ett gott betyg.

Ett förslag jag dock tror på som gärna Borg får överväga är så kallat ROT avdrag. Det kan ge jobb och göra svarta pengar vita.

Barack Obama tycks också hålla huvudet kallt och har utnämt sitt ekonomiska team.

Timothy Geithner
blir finansminister och Larry Summers, f.d finansminister, blir han ekonomiska topprådgivare.

De skall tillsammans med övriga ta fram åtgärder för den amerikanska ekonomin.

SydsvSvd2

2 kommentarer:

IEJ sa...

Du säger Rotavdrag. Själv tror jag vi behöver en ny variant. Lite byggd på samma princip som när EU-pengar satsas på olika projekt. Dvs. halva kostnaden skall vara täckt för att få bidrag till andra halvan. Hur lösa detta?

Vi måste börja titta på energianvändningen i alla svenska fastigheter. Dels för att det är viktigt i dessa tider att satsa rätt för framtiden och att energibesparingar alltid är en form av vinster. Dels för att vi trots allt har Electrolux som även om det mesta numera tillverkas utom landet bör ha möjlighet att snabbt leverera utbyte av kyl- och frys till lägenheter och hushåll som har sådana som är äldre än 10 år. 10 år? mycket har hänt inom tekniken på 10 år men det är fortfarande så att kyl- och frys drar mycket el för många.
Så sätt en summa som är maxsumma per hushåll,inte per fastighet,som måste finnas framme för att motsvarande summa skall få dras av, inte betalas ut. Hur lösa detta när fastighetsskatten är borttagen? Under 1 år kan man låta alla fastighetsägare få momsbefrielse på inköp till fastighet inklusive el och vatten på samma summa som de med kvitton visar att de satsat för att spara energi.

Vad tror du?

TOMMY RYDFELDT sa...

Till IEJ!

Kanske. Något slags utökad variant av hushållsnära tjänster kombinerat med energibidrag,

Ja, varför inte?