söndag, juli 15, 2007

Tolinsson, socialism, konfiskation och okunskap.

Jag svarade socialdemokraten Johan Tolinsson i torsdagens Kungsbacka Posten. Se här.

Samme Tolinsson återkom i lördagens Kungsbacka Posten med ett svar till Franklin Eck (m) som också skrivit i ämnet.

I denna artikel så skriver Tolinsson att Kungsbacka kommun skall när attraktiv mark är till salu förköpa marken och sedan överlåta den till kommunens allmännytta.

Man häpnar.

Har ingen lärt Johan Tolinsson vad förköpslagen säger?

Såhär säger lagen vad gäller förköp. Villkoren för när kommunen kan förköpa är när:

"1.fast egendom som med hänsyn till den framtida utvecklingen krävs för tätbebyggelse eller därmed sammanhängande anordning,
2. fast egendom som behöver rustas upp eller som behöver byggas om för att tillgodose bostadsförsörjningen eller något ändamål som anknyter till den,
3. fast egendom som behövs för att tillgodose ett väsentligt behov av mark eller anläggning för idrott eller friluftsliv,
4. fast egendom med byggnad som bör bevaras därför att den är värdefull från kulturhistorisk eller miljömässig synpunkt,
5. fast egendom som är bebyggd med hus som behöver användas som bostad för permanent bruk och som är belägen inom ett område där det råder en avsevärd efterfrågan på fritidsbostäder."


Punkt 1 skulle kunna vara tillämplig men om ett fastighetsbolag köper för att just utveckla tätbebyggelse kommer knappast kommunens försök till förköp att godkännas. 2-5 är inte alls tillämpliga.

Tolinsson föreslår alltså något som inte går.

Argumentet var också i artikeln att det skulle göra bostäder billigare.

Men såhär säger lagen:

”Förköpsrätten innebär att kommunen får förvärva den egendom köpet avser från säljaren på de villkor som avtalats mellan denne och köparen.”
Kommunen övertar på samma villkor. Alltså inte billigare. Tolinsson hade väl hoppats att man kunde blåsa företag och enskilda men det går inte.

Alltså är Johan Tolinssons idéer att bygga billiga lägenheter i Kungsbacka inte de minsta genomförbara.

Hans försök att via konfiskation av både mark/byggnader och värde låta kommunen bygga allt är i och för sig intressant. Tillbaka till gammal hederlig socialism. Tillbaka till det som gjort att vi idag har en havererad bostadsmarknad. Kanske Tolinsson borde söka medlemskap i vänsterpartiet?

Är detta verkligen socialdemokraternas i Kungsbackas politik?

Inga kommentarer: