torsdag, juni 05, 2008

Jag tror på medborgarens förmåga - Insändare

I dagens nummer av lokaltidningen Norra Halland i Kungsbacka får jag in en replik på en insändare. Det är samma kvinna som skrev den som ansåg det var patienternas fel om det var kö på akuten därför de inte läst landstingskatalogen. Läs här.

Nu anser hon att privata vårdgivares bokföring skall granskas.

Jag tror på medborgaren som granskare
Replik på insändare i Norra Halland 3/6

Jag tror inte Maudh Arndrow förstår eller vill förstå ersättningssystemet Vårdval Halland.

Alla medborgare i Halland har en vårdpeng. Man väljer själv vilken vårdcentral/vårdenhet man vill tillhöra, landstingsdriven eller privat. Denna vårdenhet får medborgarens vårdpeng som ersättning. Är man inte nöjd kan man byta enhet.

För att kunna komma ifråga som vårdenhet skall man auktoriseras

Hon hävdar på fullt allvar att om en privat vårdenhet uppfyller alla krav, har nöjda patienter skall landstinget gå in och granska dess bokföring och ha synpunkter. På vad?

Det finns en konstig uppfattning hos en del, tydligen tillhör Maudh Arndorw dem, att den som levererar vård privat till landstinget inte få gå med vinst.

Men de som levererar olika saker till landstinget är i de flesta fall vinstdrivande företag.

Även landstingsdrivna enheter behöver bygga lokaler, behöver läkemedel, instrument osv. Patienter som ligger inne får mat. Allt detta levereras för det mesta av privata leverantörer som går med vinst.

Skall vi granska dem också? Be att få titta på matleverantörens bokföring?

En läkare som är effektiv och populär skall alltså inte få gå med vinst. Men mjölkleverantören eller byggföretaget det är Ok? Det är ju faktiskt samma skattepengar.

Medborgaren/patienten är den bästa granskaren. En vårdenhet som inte har god tillgänglighet, bra bemötande och ger god vård har ingen framtid. Den kommer få att lägga ner.

Jag tror på medborgaren förmåga som granskare. Det gör uppenbarligen inte Maudh Arndrow.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: