onsdag, juni 04, 2008

Avknoppningar till personal är fel och olagligt

Stockholms läns landsting fortsätter att knoppa av verksamhet till personal. Låter kanske bra men är det?

Jag tycker det är jättebra att man får in fler aktörer och att de nya aktörerna ägs av personalen och inte av stora vårdföretag.

Men det skall då ske så att skattebetalarna får betalt för den verksamhet som går över och att det sker på lika i konkurrens.

Avknoppning som det sker nu görs utan anbudstävlan.

En vårdcentral eller skola har givetvis ett värde på marknaden. Vårdcentralen kan säljas och då tjänar man omedelbart pengar. Listade patienter eller elevantalet har ju ett värde. Gott rykte och kvalité med. Detta kallas goodwill. Men normalt betalar inte personalen för goodwillen utan bara för inventarier.

I min hemkommun Kungsbacka har en privatägd vårdcentral Husläkarna sålts till Carema, ett större vårdföretag. Jag tror inte Carema bara betalade för inredning utan även just för goodwill baserat bland annat på antalet listade patienter.

Och när skattebetalarna säljer skall de givetvis få betalt på samma sätt.

Det finns två sätt att få in fler aktörer. Man kan gå ut med anbudsupphandling. Den som har bäst anbud får driva verksamheten. Detta gynnar stora vårdföretag.

Det andra är kundval. Man har en elevpeng eller vårdpeng som följer med medborgaren.

Jag själv föredrar kundval. Därför att det ger mindre företag/personal möjlighet att konkurrera på lika villkor. Även förhållandet mellan offentlig verksamhet och privat driven blir neutral.
Kommunen/Landstinget fastställer ersättningen så fokus kan bli på kvalité.

Vårdval Halland är en ersättningsmodell med kundval för vårdcentraler i Halland. Numera rätt berömd i Sverige.

Frågan kring avknoppning är inte prövad i alla rättsinstanser men statskontoret anser den olaglig. Även EU kan pröva om det handlar om förtäckt statsstöd.

Även om den skulle vara laglig (har svårt att tro det) anser jag att kommuner och landsting inte skall använda avknoppning.

Skattebetalarnas förmögenhet skall inte skänkas bort.

Kundval ger alla fördelar. Större valfrihet för medborgaren och möjlighet för personalen och andra att konkurrera på lika villkor.

Flera av de nya vårdcentraler som startas i Halland efter införandet av Vårdval Halland är startade av olika personalgrupper. Så uppenbart är kundval en bra modell om man vill få fler aktörer och då gärna ägda av dem som arbetar i verksamheten.

DNSvd

Inga kommentarer: