onsdag, maj 23, 2007

Folkpartiet för debatten om sjukförsäkringen framåt

Att man skall få 80 % när man blir sjuk är en bra princip. Och det skall gälla även om man råkar ha lön som är över 7,5 basbelopp.

Idag är det 1,6 miljoner som inte får sin lön fullt ut försäkrad. Men ändå måste arbetsgivaren betala sociala avgifter.

Inför den parlamentariska utredningen om socialförsäkringen så presenterade idag bland annat på DN debatt Tobias Krantz folkpartiets idéer inför utredningen. Det innehåller även tankar om hur man ser till att sjukskrivningarna inte skenar iväg.

Jag håller med Tobias att det behövs en bred politisk uppgörelse om socialförsäkringen. Ungefär som den om pensionssystemet.

Läs rapporten här.

Och för de eventuella socialdemokrater som tror på splittring i regeringen. Jag får göra er besvikna. Socialförsäkringen skall utredas i en parlamentarisk utredning. Regeringen består av fyra självständiga partier som givetvis i en utredning först måste utgå från sina egna åsikter.

Alliansens fyra partisekreterare skrev just om detta på DN debatt den 3 maj.

Låt mig citera:

"Vi är och ska förbli fyra partier i utveckling. Det är värdefullt att varje parti utvecklas och ständigt söker svar på hur Sverige kan bli bättre. Med fyra partier som utvecklas vart för sig kommer vi gemensamt att kunna utveckla alliansen. Respekt ska visas för våra olikheter och respektive partiers utveckling. Att alliansens partier ibland har olika lösningar på samhällsproblem är naturligt och en styrka."

Utredningen får visa om det blir en bred enighet om slutförslagen eller om det blir så att alliansen lägger ett förslag som sedan man förelägger riksdagen.

Inga kommentarer: