måndag, maj 21, 2007

Michael Moores magplask

Jag har alltid tyckt att att Michael Moore varit en frisk fläkt. Har läst flera av hans böcker. Trots att de som många amerikanska har ett väldigt snävt perspektiv har de varit intressanta.

Nu attackerar han svensk sjukvård i en intervju i Cannes som refereras i Svd.
Han säger bland annat "Om man säljer ut sjukvården i Sverige, attackerar man själva kärnan i allt som har med fri sjukvård att göra"

Alltså total okunnighet om något han attackerar. De svenska sjukvården är offentligt finansierad, vilket den inte är i USA.

Om läkaren man möter är privatanställd av ett företag som på uppdrag av de offentliga sköter vården eller om läkaren är direkt anställd av det offentliga, har det någon betydelse?

Det viktigaste är väl att man får vård snabbt och att det kostar lika mycket oavsett vem som läkaren är anställd av? och att vården är effektiv.

Ett riktigt magplask av Michael Moore. Synd att han inte kan läsa min insändare om väntetiderna på akuterna.

4 kommentarer:

magister nyman sa...

Huvudet på spiken!
Det är ju pinsamt att Moore uttalar sig om sådant som han inte vet just någonting om. Det går inte att jämföra ett system där man lägger ut offentligt finansierad vård på entreprenad för att den skall utföras bra och effektivt med det amerikanska systemet. Men Moore är som alltid mer ute efter att få uppmärksamhet, snarare än av att söka sanningar.

fatima sa...

Det här är en tråkig myt som vi borgergliga politiker ständigt får leva med. Det är faktiskt förvånandsvärt få som faktiskt vet att vi driver en linje där verksamheter ska läggas ut på entreprenad med finansiering från offentliga medel. Många jag stött på tror att "utförsäljning" handlar om att patienter/klienter ska betala ur egen ficka. Denna myt florerar också när det gäller friskolor. Jag träffar då och då folk som tror att jag betalar för att min 16-åring går i skolan, när de hör att han går på en friskola!

Anonym sa...

Viktigast är väl t.ex. alla dåligt fungerande behandlingshem och äldreboende under privat regi.
Krävs ingen större intelligens för att inse, dessa kan inte drivas av privata vinstintressen utan att kvaliteten blir lidande.
Ingen ska tjäna pengar på vården. Därmed inte sagt annat än att vi vill ha mesta möjliga vård för skatteintäkterna UTAN ATT PERSONALEN GÅR IN I VÄGGEN./ Lisalill

TOMMY RYDFELDT sa...

Till både Thomas och Lisalill. Läs den undersökning som presenterades idag. Kvalitén tycker de flesta är viktigare än vem som betalar lönen för doktorn.

Och LisaLill. Du har fel. Många äldreboenden på entreprenad har visat att det går genom mindre administration och nytt sätt att jobba att sänka kostnaderna med bibehållen kvalité. Det finns många bra studier på detta bland annat tillsyn gjord av länsstyrelser.

Michael Moore tror nog att privat vård är som i USA att den inte betalas gemensamt. Ingen har väl upplyst honom om detta. Visar farona med att uttala sig utan att veta bakgruden.

Tack Fatima för ett bra inlägg.