söndag, maj 04, 2014

Miljöpartiet socialisterna

Miljöpartiet beskrivs ibland som en vattenmelon. Gröna utanpå och röda inuti.

Partiet har dock haft olika skepnader. I Halland har Miljöpartiet inte varit en uttalad vänsterröst utan kunnat samarbeta med både alliansen som socialdemokrater och vänsterpartister.

I Region Halland (tidigare Landstinget Halland) har det funnits ett samarbete mellan alliansen och Miljöpartiet sedan 1994. Det har gått att hitta gemensamma lösningar som t.ex ökat patientens valfrihet, kortat köerna och skapat privata alternativ.

I Halmstad samregerar Miljöpartiet och alliansen sedan 2011.

Men det känns som partiet tar fler och fler steg åt vänster. Man blir en konkurrent till Vänsterpartiet. Utåt vill man inte låtsas om detta för att kunna locka alliansväljare men i verkligheten visar man upp en politik långt från den som alliansväljare gillar.

I en intervju i Kungsbacka Posten i lördags fick Miljöpartiets nya toppnamn Emma Vildstrand svara på några ja och nejfrågor (se bilden nedan). Och på frågan om hon var socialist blev svaret ja.

Väldigt ärligt men också tydligt.

När jag skrev om det på på Twitter svarade hon:

"Jag vet att fullt ut kanske jag inte är det men att äga saker tillsammans är vettigt. Skola, välfärd mm o jag tror att vi människor behöver varandra snarare än att vara individer."

Ett sant socialistiskt svar som varje vänsterpartist och Jonas Sjöstedt skulle bli stolt över, men är det miljöpartistisk politik?

Men ett tydligt svar. Uppenbarligen nej till friskolor, nej till annat än samhällets drift av t.ex vårdcentraler och nej till individuell frihet.

Med tanke på att 70% i Kungsbacka röstar på alliansen i riksdagsvalet så är nog inte kraftiga vänstersvängar ett sätt att få röster i kommunen.

Miljöpartiet i Kungsbacka har också en fråga att besvara som jag hoppas media kommer ställa. Annars lär andra partier göra det.

Efter valet 2010 gjorde MP upp med det lokala missnöjespartiet Kungsbackaborna om platser i styrelser och nämnder.

Under denna mandatperioden har Kungsbackaborna blivit ännu mer främlingsfientliga och har på sin lista en person som för bara några månader sedan var ledande sverigedemokrat i Mölndal.

Det går inte att skylla på att det bara är valteknisk samverkan. Och frågan måste besvaras med ja eller nej. 

Kommer man efter valet medverka till att främlingsfientliga får plats i Kungsbacka styrelser och nämnder?

Väljarna har rätt att veta, före valet.

Inga kommentarer: