I de flesta länder, bland annat Norge, Danmark och Finland, har man så kallade ägarlägenheter. Så det är inget nytt och konstigt utan en etablerad boendeform. Skillnaden med bostadsrätt är att man äger sin lägenhet. Man kan få lagfart på den och kan också ta ut en inteckning. Ansvaret som man har som ägare är större än i en bostadsrättsförening.
Många som har en bostadsrätt tror att man äger sin lägenhet. Men vad man gör är att ha en nyttjanderätt och dessutom en andel i den förening som äger fastigheten. Bostadsrättsföreningen genom dess styrelse har det övergripande ansvaret för föreningens ekonomi, underhåll och bestämmer också om den som har nyttjanderätten skall få göra avgörande förändringar i sin lägenhet.
Äger man en bostadsrätt finns krav på att man måste bo där. Ingen kan äga flera och hyra ut. Men när det gäller ägarlägenheter finns inget sådant krav. Utomlands är det väldigt vanligt att någon kanske äger 10-20 ägarlägenheter och hyr ut. Hyresvärd men inte i en fastighet utan flera.
Ekonomiskt kan också en ägarlägenhet vara en fördel. Istället för att en bostadsrättsförening tar upp 1 miljon kronor i lån per lägenhet och den enskilde lånar 1 miljon tar den enskilde lån på 2 miljoner. Därmed får den enskilde alla ränteavdrag vilket minskar boendekostnaden.
I en fastighet med ägarlägenheter finns det givetvis krav på viss gemensam skötsel och underhåll. Det sköter man genom en samfällighet.
Enligt den lista över propositioner som finns kommer regeringen i september föreslå att införa ägarlägenheter i Sverige. Förslaget kommer föregås av en lagrådsremiss.
Det är bra och ökar både valfrihet och mångfald. Ett förslag till lagstiftning togs fram 2002 men lades i byrålådan av (s)-regeringen då den tillkom efter beslut i riksdagen som alliansen och (mp) stod bakom. Sedan ändrade sig tyvärr (mp) för att anpassa sig till sina samarbetspartners på vänsterkanten. Så ägarlägenheter i nyproduktion kan införas direkt.
Men man måste också ta fram en lagstiftning så att hyresrätter och bostadsrätter kan ombildas till ägarlägenheter. Dags att tillsätta en utredare för att få fram en sådan lagstiftning.
Ägarlägenheter ökar valfriheten och utbudet av bostäder. Den nya formen kommer också att vitalisera hela bostadsmarknaden.
(Inlägget är delvis publicerat tidigare och är alltså nu redigerat något. Men frågan är lika aktuell idag och läs artikel i Dagens Nyheter).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar