torsdag, mars 13, 2008

Fusk eller fel på Arbetsförmedlingen?

Medierna rapporterar idag att många arbetslösa, var fjärde person, struntar i att söka de jobb som Arbetsförmedlingen anvisar dem. Men till sin handläggare säger de att de sökt.

Svenska Dagbladets rubrik blir på första sidan (inte själva artikeln) blir ”fusk bland arbetslösa”.

Men är det så?

Säkert finns det bland dessa personer några som inte vill ha det anvisade jobbet eller kanske inte just då fast jobbet passar deras utbildning och bakgrund.

Men när man hör skälen till att man inte sökte jobbet så börjar jag fundera.

Fungerar Arbetsförmedlingen?

Hur kan man seriöst anvisa ett jobb om en person är underkvalificerad eller det inte stämmer med utbildningen? Är det för att få bättre statistik på Arbetsförmedlingen?

Och tydligen följer inte Arbetsförmedlingen upp om jobben de anvisas verkligen söks.

Denna statistik har istället Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) tagit fram.

Fusk eller fel på Arbetsförmedlingen? Förmodligen både och.

AftonDNEkonomiN

3 kommentarer:

Wierd twisted thinker sa...

Äntligen en som verkat fatta. Har hunnit läsa flera bloggare's åsikter om artikeln i ämnet. De flesta verkar tro att alla arbetslösa bara är lata. I mina ögon är det till största delen arbetsförmedlingen som är helt ointresserad av att se till att folk for ett jobb eller ej. Huvudsaken är att det ser bra ut i statistiken.

Jag själv fick väldigt lite hjälp ifrån AF. Jag har bekanta som även dom fått dålig hjälp från AF och helt enkelt gjort allt jobbsökande själva utan att få hjälp och bidrag från AF. Allt för att slippa AF's tjat och dåliga förslag.

Pelle sa...

Nä varför skulle detta fungera när vi har två ledande regeringspartier som struntar i allt var heder och moral heter.Så varför så förvånad !?.

Pelle

TOMMY RYDFELDT sa...

Pelle!

Det tar lång tid att lägga om politiken och lära arbetsförmedlarna att förmedla jobb och inte bara se till att statistiken blir bra.

Under (s)-tiden använde AMS till stor del för att dölja arbetslöshet och inte att främja sysselsättning och matcha personer med lediga jobb.