lördag, februari 26, 2011

Region Hallands bästa vårdcentral

Vessigebro är Region Hallands bästa vårdcentral. Åtminstone om man får tro den patientenkät som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) tagit fram.

Vårdcentralen i Vessigebro får 662 av 700 poäng.

Patienterna har satt betyg på vårdcentraler runt om i landet, privata som offentligt ägda. Betyg sattes på bemötande, delaktighet, information, tillgänglighet,förtroende, upplevd nytta och om de skulle rekommendera sin vårdcentral till andra.

Göteborgs-Posten uppmärksammar enkäten i dagens tidning och man kan konstatera att Region Hallands centraler står sig väl.

Vi i regionen har några centraler söderut i länet som inte får så höga betyg men det arbetas med dessa.

Jag hoppas de som läser materialet noterar att Vårdcentral Andersberg i Halmstad får kraftigt ökat förtroende. Det är en central med stor vårdtyngd som inte haft det lätt att få ekonomin att gå ihop. Men man ökar sitt förtroende och ökar, även om den är liten, antalet listade patienter. Även Laholms vårdcentral får ökat förtroende samtidigt som man kraftigt ökat antalet listade patienter.

Om jag bryter ner det till min egen hemort Kungsbacka så vill jag särskilt nämna Särö vårdcentral. Får höga betyg 610 av 700 och ökar på samtliga områden i förtroende samtidigt som man har och har en hård konkurrens med en privat central. Tilläggas kan att man dessutom klarar sin ekonomi.

Även Fjärås är värda att nämna. Ökar kraftigt när det gäller förtroende och har samtidigt listat på sig en hel del nya patienter.

Den central som klarar sig sämst i Kungsbacka är privatägda Carema Husläkarna som får sämst betyg i Kungsbacka och näst sämst betyg i Halland efter Vårdcentral Vallås. Carema har också tappat över 1000 vårdpoäng 2010 så man kan klart se samband mellan förtroende och hur man listar sig.

Det är en viktig lärdom även för oss som har att ansvara för Region Hallands vårdcentraler.

Den som själv vill läsa enkäterna kan gå trycka här.

Klicka er fram till primärvård och det län ni vill granska.

Inga kommentarer: