fredag, januari 16, 2009

Val, välja, vald. (Fredagskrönika)

Det här med nomineringar är inte lätt. Kristdemokraterna våndas. Skall Lennart Sacrédeus med på EP-listan eller inte? Svaret blev, inte.

Kristdemokraternas ledning gjorde det man brukar göra vid problem. Man kallar in Alf Svensson som en av kandidaterna. Smart val för om man hade förlorat på själva nomineringsmötet och Sacrédus kommit med så hade Alf Svensson haft chans att kryssa in sig. Han hade slagit Sacrédus som normalt får många kryss. Och mer än ett mandat kan knappast (kd) räkna med.

Förlorare är uppenbarligen tänkta första namnet Ella Bohlin som har liten igenkänningsfaktor utanför sitt parti. Om inte nu Alf Svensson hoppar av när han gjort sitt för att få bort Sacrédus?

Varför gillar inte vissa Lennart Sacrédus? Den bild man får är ju att han är en belastning. Inte inom sitt parti men utanför.

Han kommer gärna med kontroversiella uttalanden. Ett av dem var när Sacrédeus i våras i en SVT-intervju, apropå förslaget om könsneutrala äktenskap, undrade om nästa steg var äktenskap med djur, eller med barn.

Knappast röstdragande utan ger en hel del problem i intervjuer och cementerar (kd) som ett stockkonservativt kristet högerparti. Inte den bild Göran Hägglund och partiledningen vill ge.

Folkpartiet har det nog lite lättare. Provvalet innebar att Marit Poulsen kom etta, Olle Schmidt tvåa och Maria Leissner trea. Låter som en rätt bra topp att gå till val på.

I Moderaterna petas dock Carl Bildts hustru Anna Maria Corazza Bildt till en åttonde plats. Hon kom trea i provvalet. Men jag gissar att hon har stor chans att kryssa in sig och ta ett av moderaternas mandat. De är få av namnen folk känner till på Moderaternas lista.

Socialdemokraterna ser nog med fasa fram mot EP valet. Marita Ulvskog känns inte som ett vallokomotiv och dåligt resultat i EP valet kommer givetvis att ytterligare kasta bränsle på rosornas krig som inte minst partidistriktet i Skåne startat. Och Mona Sahlins position kommer starkt att ifrågasättas.

En som redan är vald är Barack Obama som på tisdag blir USA:s 44:e president. Någon smekmånad är inte att tänka på. Det blir rivstart från dag ett. Sysslolöshet lär inte prägla Vita Huset. Man kan nog gissa att flera medarbetare bara kommer stanna 2-3 år innan de helt har gått i väggen.

Barack Obama är känd för att vilja jobba sent och gärna ringa medarbetare vid 23 tiden på kvällen.

Och det kan nog behövas. Två krig och en finanskris är bara en del av det som Barack Obama ärver från George W Bush. Och sedan skall bland annat en sjukförsäkringsreform att försöka genomföras.

Rätt fantastiskt att så många kämpar för att bli USA:s president.

PS! Tiden räcker inte för bloggande varje dag så det blir en krönika lite då och då DS!

Svd123DNDagenDN2DN3SVD456

Inga kommentarer: