söndag, oktober 05, 2008

Palin var McCains första stora misstag

Jag ser att svenska bloggare och debattörer som gillar John McCain försöker framställa Sarah Palins debatt med Joe Biden som en framgång.

Om man bara ser till att hon inte gjorde bort sig som en framgång, så var det väl en framgång.

Men det krävs lite mer för att vinna val och bli vicepresident än att överleva debatter. Man måste vinna dem och framstå som en politiker de amerikanska väljarna kan lita på i kris.

Om presidenten inte kan utföra sitt arbete så skall man träda in.
Och opinionsmätningar visar att bara strax över 40 % av väljarna anser Sarah Palin kvalificerad att bli president. Joe Biden får siffror över 80 %.

Sarah Palin gav inga svar på många frågor. Hon läste upp vad hon memorerat. Ofta inte i närheten av frågan. Kanske var det hennes taktik eller kom hon ihåg fel svar på fel fråga?

Det blev lite löjligt till slut när hon på fråga efter fråga kallade sig själv och John McCain för ”mavericks”.

Närmast översatt med ensamvarg eller person som tänker självstädigt.
Jag tycker detta slår tillbaka mot McCains kampanj. Kan man vara en som går sina egna vägar men ändå ena demokrater och republikaner? Riskerar det inte bli en mycket isolerad president i Vita huset?

Joe Biden lyckades med det han hade för avsikt att göra. Inte debattera eller förnedra Sarah Palin. Utan gång på gång hamra in kampanjens budskap om John McCain. Varför han inte skall väljas till president. Och parera de få angrepp som kom från Palin.

Speciellt som det nu visar sig att demokraterna har möjlighet att få 60 senatsplatser av 100. Vilket skulle innebära att om alla 60 är överens kommer man kunna driva igenom lagförslag utan att republikaner kan stoppa dem genom att långprata, så kallat filibuster.

Till och med författaren och komikern Al Franken leder i Minnesota över senatorn och republikanen Norm Coleman.

McCains kampanj har också fått gömma Sarah Palin och hon har gjort ytterst få intervjuer. Någon allmän presskonferens är inte heller att tänka på. Det visar vad kampanjledningen egentligen tycker om sin vicepresident kandidat.

Nu har hon fått i uppdrag att vara den som frisk attackerar Barack Obama.
Obama skall ha terroristkontakter, påstår hon. Återigen riskerar McCains kampanjen få en debatt kring metoder och bli klassade som smått desperata.

Skall man sätta en etikett på motståndaren är det ett långsiktigt strategisk arbete. Man börjar från dag ett och upprepar anklagelsen tills den fastnat. Att nu när McCains kampanj går dåligt byta spår kan skada mer än vad man tjänar på det.

Senaste Gallup visade 50 % för Obama och 42 % för McCain. Övriga undersökningar visar ungefär samma avstånd.

Jo vilket var det stora misstaget nummer två som McCain gjorde?
Det var när han avbröt kampanjen och skulle åka till Washington och ”fixa” kreditkrisen och sedan knappast var inblandad i det som hände.

Jag tror om Obama vinner det var det tillfället man kommer att säga att kampanjen avgjordes. John McCain sköt sig själv i foten.

Aftonbl1Aftonbl2DN1DN2SvdDN3PolitikenDagbladet

1 kommentar:

Tom-Oslo sa...

Dersom jeg vet hvem naboen er, og har sagt hei til han 3 ganger på ett år,
og han er en motstander av den norske regjeringen og norsk levemåte, og rett og slett hater Norge.
Jeg jeg da en terrorist ?
Og ja, jeg kjenner en som kjenner noen, som vet om en som kjenner en person som vet om en som ikke bryr seg om den store røde boka som heter Norges Lover,
Er jeg kriminell for det ?