fredag, oktober 26, 2007

Förnyaren, opinionsundersökningar, presidentfruar och Älgen.

Fredrik Reinfeldt vill fortsätta förnya moderaterna.

Jag vet inte om jag ser så mycket förnyelse och nya idéer. Förnyelsen tycks innebär att moderaterna intar ståndpunkter som andra partier haft tidigare.

Arbetsrätten är centerpartiet mer förnyare av och moderaterna antar ståndpunkter som är mer socialdemokratiska.

Försvarspolitiken får beröm av miljöpartister.

Förnyelse borde väl vara nya idéer och inte inta sådana andra partier har?

Fredrik Reinfeldt säger han har partiet bakom sig. Det har han så länge partiet sitter kvar i regeringsställning och ligger bra till i opinionen. Valförlust och 17 % så kan det gå för Reinfeldt som för Lars Leijonborg och Bo Lundgren.

Opinionsundersökningarna visar på sviktande röstetal för (m). Senast nu Synovate. I Danmark skulle däremot de borgerliga få majoritet om det vore val idag och inte den 13 november.

Jokern är dock Ny Alliance som är en utbrytare ur främst Radikale Venstre. Man var kritiska till att Radikale inte samarbete med övriga borgerliga men gillar inte att nuvarande regering ibland stödjer sig på Dansk Folkeparti.

Gissningsvis sitter Anders Fogh Rasmussen kvar efter valet som ledare för en ny borgerlig regering.

Även i Norge har regeringen det tungt. Skulle det vara val idag skulle regeringen falla och det skulle vara majoritet för Venstre, Höyre, Kristelig Folkeparti och Fremskrittspartiet. Där är problemet att varken Venstre eller KF är pigga på att samarbeta med Fremskrittspartiet

Om Anders Fogh Rasmussen vinner i Danmark 13 november och Norge får ny borgerlig regering 2009 skulle det bli första gången som det i Norge, Sverige, Danmark och Finland samtidigt finns rent borgerliga regeringar.

Presidentfruar vill bli presidenter. Hillary Clinton i USA och Cristina Fernández de Kirchner i Argentina. Och de ligger bra till.

Kanske Filippa kommer efterträda Fredrik?

Och slutligen, älgen i Halland är räddad.

Stor nyhet i alla tidningar. Åtminstone den största nyheten om Halland i media denna vecka. Och det är en ickenyhet.

Inga kommentarer: