måndag, oktober 29, 2007

GUUUUUULD!!!!!!!!!!!!

Finns det något annat lag i Sverige som skulle få över 41 000 fans att sitta och stå i ösregn bli dyngvåta och frysa för att se sitt lag ta SM Guld?

Jag tror inte det.

Och guldet var efterlängtat. Efter 11 års lidande är det tillbaka där det hör hemma. I Göteborg.

För svensk fotboll också positivt därför Blåvitt är ett av få lag i Sverige som både publik, sponsorer och arenor för att kunna lyckas i Europa.

Kalmar hade varit värda mästare om man vunnit men har ingen arena som klarar Europaspel och inte publiken eller sponsorer. Se bara på Elfsborg som har svårt att få intresse hos sin publik för UEFA cupen. Chartrat plan fick ställas in och biljettförsäljningen på Borås Arena går tungt.

Det är också en underbar vikänsla på läktaren. Okända pratar med varandra, kramar om varandra och firar tillsammans. Jag har genom åren av tillfälligheter råkat hamna på läktare med personer som säkert skulle kallas huliganer eller bråkstakar. Men jag har aldrig känt mig det minsta rädd. På något sätt överbryggar det faktum att man är Blåvitt alla gränser. Vi tillhör samma familj.

Vad händer nu?

Satsningen på unga spelare måste fortsätta. Och varje värvning av en etablerad spelare måste höja standarden. Finns det bara likvärdiga spelare att köpa så satsa hellre på en ung hungrig spelare. Hellre fler Wernbloom, Bjärsmyr och Adam Johanssonare än någon spelare inköpt på postorder från Brasilien eller Afrika.

Kommer svensk fotboll att ändras pga. av Blåvitts vinst? Jag tror det. Rehn/Olssons klara 4-4-2 kommer säkert att kopieras av främst yngre tränare. Diamanten som bidragit till landslagets tråkiga och defensiva fotboll kommer förhoppningsvis att fasas ut. Detta prat om balanspelare är inget annat än ett fegt spelande lag som i princip har fem man i försvaret.

Blåvitts framgång har också visat hur viktigt kantspelet är. Något som försvunnit i Sverige och landslaget.

Men viktigast är nog att Blåvitt visat att det går att få fram egna spelare. Vägen är inte inköp av utländska spelare på chans från bland annat Brasilien blandat med svenska spelare på väg mot kontraktlöst tillstånd. Malmö FF och Helsingborg är väl oerhört bra exempel på detta.

Vad har Babis Stefanidis tillfört Malmö FF? Och de utländska spelarna har inte varit ryggraden i Kalmar utan de egna talangerna bröderna Elm.

Igår var det ca: 42 års sedan jag som 6 åring besökte Ullevi fösta gången. Hur många besök det blivit sedan dess vet jag inte. Men jag ser fram emot nästa säsong. Det här laget kan bara bli bättre. Och till sommaren/hösten är det kval till Chanpions league.

Ibland är livet riktigt kul.

Här har ni Blåvitts hemsida.

Inga kommentarer: