onsdag, oktober 31, 2007

Feltänkt - Valfrihet innebär många aktörer

Kommunstyrelsen i Nacka har beslutat att lägga ner den kommunala hemtjänsten. Folkpartiet i Nacka beskriver ärendet på sin hemsida. Folkpartiet sa nej och det röstades igenom av moderaterna och kristdemokraterna.

Valfrihet och konkurrens är bra och nödvändigt även i den offentliga sektorn. Men lika nödvändigt är flera aktörer.

Offentliga och privata monopol eller oligopol är lika skadliga. Jag gillar marknadsekonomi men är inte naiv. Jag vet att alla privata företag inte gillar konkurrens. Ta asfaltskartellen, bensinkartellen, SAS kartell med Maersk m.fl. händelser.

En kommunal hemtjänst är givetvis en viktig aktör för att uppnå konkurrensen.

Jag är glad att folkpartiet hamnade rätt i denna fråga.

Det finns också en ytterligare aspekt. Att bara lägga ner är ju att slösa med skattebetalarnas pengar.

Hemtjänsten har ett kundunderlag på 400 pensionärer. Vill man inte ha den kvar skall den givetvis säljas på marknaden. 400 kunder är ju värt en hel del för befintliga eller nya aktörer som vill in.

I Halland har vi samma system, kundval, för vårdcentraler. Kunden/patienten väljer vilken central man vill tillhöra. Även om den privata andelen ökat så lägger inte landstinget ner alla sina centraler. Hittills har en central fått läggas ner därför att underlaget sviktade men landstingets centraler är en viktig aktör för att skapa konkurrens och valfrihet.

Inga kommentarer: