tisdag, oktober 30, 2007

Historia, Blåvitt & Fel sida av motorvägen

Historia skall bli kärnämne på gymnasiet. Detta meddelar utbildningsminister Jan Björklund idag.

Till Svenska Dagbladet säger han:

” – Historia är ett av våra kulturbärande ämnen, men har under hela efterkrigstiden i svensk utbildningspolitik behandlats som något katten har släpat in. I läroplan efter läroplan har ämnet bara krympt. Det är inte acceptabelt.”

Och alla tycks hålla med. Från vänsterpartiets Rosanna Dinamarca till Lärarnas Riksförbunds Mette Fjelkner.

Och Rossanna Dinamarca säger något väldigt bra till Svd:

” – Det är väldigt, väldigt viktigt att man känner till sin historia. Det här är också viktigt för att skolan ska kunna uppfylla sitt uppdrag att eleverna ska bli aktiva samhällsmedborgare, säger hon.”

Två dagar efteråt kan man inte glömma SM-guldet. Så efterlängtat och igår firade man på Götaplatsen.

Det blir ju tydligen ingen Royal league, även om besked saknas, så nu kan killarnas få lite mindre hetsig tillvaro med förmodligen lättare träning tills de startar upp inför nästa säsong igen.

Och redan spekuleras om nästa säsong. Unibet ger minst tillbaka, 4,5 gånger pengarna, för en vinst för Blåvitt även 2008. Ljungskile ger 500 gånger pengarna. Kanske man skall satsa 10 kr?

SM guldet ger Blåvitt ekonomiska möjligheter att bygga vidare. Och vara väl förberedda för spel i Europa.

Och återigen har en bilist kört på fel sida av motorvägen, E6, i Halland. Det har hänt flera gånger i år med olyckor som följd. Igår var det en kvinna på 84 år.

Nu skall Vägverket enligt Hallandsposten skylta bättre men givetvis så kommer den besvärliga diskussionen upp om det skall finnas någon kontroll av äldre där man ser om de fortfarande är lämpliga som bilförare.

Det är en känslig fråga att ta friheten, att ha bilen, ifrån någon äldre person som inte bara är en fara för sig själv utan även för andra. Men kan vi acceptera dödslyckor för att slippa denna debatt?

Inga kommentarer: