onsdag, oktober 24, 2007

Blåvitt & Frölunda i topp, fotbollsgalans underligheter & Persson

Nu är ordningen som den skall vara. IFK Göteborg toppar fotbollsallsvenskan och Frölunda Indians elitserien i ishockey.

Sveriges idrottsstad nummer ett är tillbaka. Givetvis har jag biljetter till matchen på söndag. Kanske blir det upp emot 40 000 som skall hylla IFK Göteborg när man tar guld.

Enda orosmoment är att vissa f.d. Djurgårdare i Brommapojkarna tydligen inte vill spela mot Djurgården. Så tränaren i BP har att välja mellan spelare som inte vill göra sitt bästa eller reserver. Verkar inte speciellt sportsligt.

Trelleborg ställer över Jonathan Berg som tillhör IFK Göteborg. Verkar vara rätt beslut. Det är ju en stor skillnad om man är f.d spelare i ett lag eller som Berg idag tillhör IFK göteborg.

Man har nu nominerat inför fotbollsgalan. Som vanligt en del underliga nomineringar. Förra året fanns inte Marta med. Men hon blev ju istället världens bästa fotbollspelare.

I år finns Andreas Isaksson med som årets målvakt. Varför? Stod inte mycket i Manchester City förra säsongen och i år hittills inte en match i premier league. Varför är inte Johan Wiland från Elfsborg med?

Och denna Göran Persson igen.

Nu berättar han sin version av tiden vid makten i en bok. Med betoning av sin version. Redan har flera personer varit ute och bestridit den. Jan Nygren avvisar att han skulle ha varit girig och begärt extra lön för att bli både statsråd och statsminister. Men kan han göra något annat?

Fler kommer säkert att träda fram och göra liknande kommentarer.

Jag tror att Göran Persson gör en felbedömning att fastighetsskatten spelade stor roll för valförlusten 2006. De som var beredda att gå från (s) till alliansen pga. av fastighetsskatten var ytterst få. De flesta som drabbades hårt av den röstade redan på alliansen. Och inbitna sossar bytte inte pga. en fråga.

Problemen i storstäderna och dess förorter beror snarare på att man under lång tid drivit frågor mot medelklassen i storstäderna. Brist på infrastruktursatsningar, dålig skolpolitik, skatteutjämningssystem som gynnar glesbyggd och missgynnar storstadsregioner, brist på poliser och att vardagsbrottslighet kommer på undantag, brist på jobbpolitik m.m. Givetvis kan fastighetsskatten avgöra på marginalen men det är en långt åsidosättande av medelklassen i storstäderna och dess förorter som gjort att man tappat dessa väljare.

Inga kommentarer: