tisdag, mars 25, 2008

Förgör demokraterna varandra?

Olika medarbetare till Barack Obama och Hillary Clinton ( bilden)
har uttalat sig om den andra kandidaten och fått avgå. Senast Geraldine Ferraro, en gång vicepresidentkandidat 1984 till Walter Mondale, som jobbade för Clinton.

Barack Obama har också den senaste veckan gått igenom en mindre kris. Den f.d. pastorn i hans kyrka, pastor Jeremiah Wright, har kritiserats för att ha gjort en hel del kontroversiella uttalanden som kan upplevas som rasism och opatriotiska i USA.

Inte minst det sista är känsligt i detta land. Wright fanns också med som rådgivare i Obamas kampanj och presidentkampanjen hamnade i svårigheter.

Nu är det Hillary Clintons tur igen. Hon påstod att hon tvingades fly och söka skydd efter att ha blivit beskjutna av krypskyttar vid ett besök i Bosnien. Detta visade sig nu inte vara sant.

Vem läcker? Båda kampanjerna? Vem letar upp alla dessa saker? Båda kampanjerna? Eller är det republikanerna närstående personer som läcker för att få ”rätt” kandidat eller helt enkelt få se demokraterna förgöra varandra?

Samtidigt åker John McCain världen runt som en statsman.
Träffar presidenter och premiärministrar. (Bilden tillsammans med Gordon Brown)

Hur länge kan demokraternas ledning tillåta att kandidaterna förgör varandra? Jag tror det blir oerhört svårt för demokraterna att vinna presidentvalet om det fortsätter såhär. Den som till slut vinner nomineringen riskerar att lämna konventet skadeskjuten. John McCain däremot kommer att hyllas under republikanernas konvent.

Men även John McCain har svagheter. Givetvis hans ålder. Vem som blir vicepresidentkandidat kommer att bli viktigt. Det måste vara en person som med trovärdighet kan ta över. Ingen ny Dan Quayle alltså.

Ökade stridigheter i Irak och fler amerikanska soldater som dödas kommer också skada hans kampanj. Ekonomin och hur republikanerna och Bush skött den, eller misskött den, är en annan svaghet. Dessutom är George W. Bush en person som han måste hålla sig långt bakom sig.

Pratshowvärden Jay Leno skämtade om detta för någon vecka sedan:

” McCain was running so fast from President Bush, he ran into Barack Obama, who was running from his minister. And Hillary, who was running from Geraldine Ferraro.”

Svd1Svd2Svd3AftonDN

Inga kommentarer: