tisdag, mars 25, 2008

Barnbidrag för alla eller några ?

Centerledaren Maud Olofsson tycker i en intervju i Svenska Dagbladet att man skall inkomstpröva barnbidraget.

Idag får miljonären med 30 miljoner på banken och 3 miljoner i inkomst varje år barnbidrag. Samma belopp utbetalas per barn till alla. Även samma belopp i flerbarnstillägg.

Det finns många argument för och emot.

Det viktigaste för inkomstprövning är givetvis att varför skall höginkomsttagare ha barnbidrag? Kan inte dessa pengar användas bättre till familjer som har det ekonomiskt kärvt?

Mot inkomstprövning brukar användas att inkomstprövar man allt och ger höginkomsttagare inga bidrag och högre avgifter så undermineras viljan att betala skatt. Grund för en skatterevolt.

Det finns också risk med marginaleffekter för dem som ligger kring brytgränsen när man inkomstprövar. Att en person får 10000 kr extra genom att arbeta över . 3500 kr går i skatt och barnbidraget minskar med 3000 kr. Så det blir bara 4500 kr över.

Veronica Palm (s) har som vanligt underliga argument denna gång emot inkomstprövning.

- Det ska inte vara ett fattigbarnsbidrag - alla barn ska ha samma chans och samma möjlighet, säger hon till DN.

Men det är ju precis så det är idag. Bidraget går till föräldrarna (mamman) och i vissa familjer används det för att få ekonomin att gå ihop och i andra sätts det från dag ett in på ett konto för det behövs inte i familjekonomin. Har alla samma chans och möjlighet då?

Tror Veronica Palm att barnbidraget kvitteras ut av varje barn och används? Skulle inte ett barn som bor i en familj som lever på marginalen få större möjlighet om familjens ekonomi stärktes?

Undrar hur länge Veronica Palm får vara kvar som talesman i socialförsäkringsfrågor?

Det finns givetvis en del teknikaliteter kring en inkomstprövning. Hur inkomstprövar man? Skall barnbidraget slås ihop med bostadsbidrag och kallas familjebidrag?

Frågan är tillräckligt intressant för att utredas men i ett större sammanhang där man även tittar på bostadsbidraget, maxtaxan på dagis påverkan och familjernas totala ekonomi.

SvdHDDagenDNAftonSydsvEkonomiNSvd2Svd3Svd4

1 kommentar:

Tobias sa...

Jag håller med dig. Men reserverar mig mot att Maud sätter gränsen så lågt som 240 000 om året för att förlora barnbidraget helt...