fredag, mars 28, 2008

KD förslag med finansieringsbrister

Jag vet inte om det är låga opinionssiffror eller något annat som gör att Kristdemokraternas gruppledare Stefan Attefall nu på DN debatt gör ett utspel där han vill avskaffa räntan på uppskjuten betalning av skatt för reavinster från fastighetsförsäljningar samt hela taxeringssystemet.

Särskilt genomtänkt är inte utspelet.

Räntan var en del för att kunna finansiera övergången från fastighetsskatt till fastighetsavgift.

Han skapar därmed ett hål på minst en miljard i statskassan
Som han inte talar om hur det skall finansieras.

Attefall vill dessutom avskaffa själva taxeringen. Men dagens system för fastighetsavgift är ju upplagt så att man får en avgift eller för småhus högst 0,75 % av taxeringsvärdet. För hyreshusenheter avgift eller högst 0,4 % av taxeringsvärdet.

Att man kan välja beror på att den som kanske hade 4000 i fastighetsskatt innan reformen med nya fastighetsavgiften för småhus (6000 kr) skulle ha fått höjd skatt/avgift. Men genom procentsats av taxeringsvärdet slapp dem det.

Borttagen taxering innebär att antingen så får många höjd skatt eller så måste avgiften sänkas rejält. Och då uppstår problemet hur det skall finansieras?

Han vill också att fastighetsavgiften skall vara relaterad till kommunens fastighetsrelaterade service. Men då kan ju inte staten ta in ca: 12 miljarder från kommunernas för detta som finansierar avskaffandet av fastighetsskatten.

Och återigen om kommunernas sänker avgiften måste inbetalningar till staten minska eller upphöra. Det är 12 miljarder staten tar in denna väg. Finansiering?

Attefall vill också att kommersiella fastigheter och industrier skall omfattas av systemet med avgifter. Det är ju en förutsättning om man avskaffar taxeringen då dessa har kvar fastighetsskatten.

Men den frågan är inte lätt. Skall en lokal i Frillesås i Kungsbacka och i centrala Stockholm ha samma avgift? Skall avgiften vara per kvadratmeter?

Avgifterna får då sannolikt sättas så lågt att staten återigen tappar pengar.

Att lägenheter idag oavsett läge och storlek har samma avgift är ett problem i det nya systemet. I hyreshusenheten (hyresrätt eller bostadsrätt) betalar ägaren 1200 kr både för lägenheten på 30 kvm och lägenheten på 120 kvm.

I främst bostadsrättshus har nu i en del föreningar frågan kommit upp om man skall knyta avgiften till varje lägenhet. Med följd att små lägenheter får en höjning av sin avgift till föreningen och stora en sänkning.

När det gäller småhus så kan en person bo i en tillbyggd sommarstuga på 90 kvm. Grannen däremot river och bygger nytt hus på 240 kvm. Båda betalar 6000 kr i fastighetsavgift.

Detta är det nya systemets svaghet.

Jag förstår att Stefan Attefall i sin artikel undviker att prata om finansiering. Lågt räknat rör det sig om 12-15 miljarder som måste fram. Hur?

SvdHDDN

Inga kommentarer: