tisdag, mars 02, 2010

Missnöjespartiet Kungsbackaborna

Efter valet 2006 fick Kungsbacka ett nytt lokalt parti. Man kallade sig Kungsbackaborna. Lite originellt parti eftersom man saknar partiprogram. Skälet är kanske att man inte bildades på grund av någon speciell fråga eller utifrån vissa idéer.

Efter valet 2002 så sparkade Moderaterna ut sitt kommunalråd Roger Larsson. Han satt enbart kvar i kommunfullmäktige. Inför valet 2006 insåg han att han ej skulle bli nominerad ens till detta uppdrag och bildade då eget tillsammans med en annan moderat.

När man nu kan summera fyra år med detta parti är det lätt att konstatera att man inte betytt något för Kungsbackapolitiken. Främst för att partiet lägger få egna förslag.

Precis som de flesta missnöjespartier så hakar man på en opinion. En artikel i en tidning att någon grupp är missnöjd och Kungsbackaborna hakar gärna på. Man springer på olika bollar där människor uttrycker missnöje.

Och precis som andra missnöjespartier håller inte helheten.

Man lovar t.ex att det inte skall vara mer än 15 barn på varje avdelning i förskolan. Men samtidigt krävde man inför budgeten 2009 skattesänkning med 70 miljoner. Hade detta gått igenom hade man fått spara ytterligare 25-30 miljoner på För- och Grundskolan och man hade knappast kunna sänka antalet barn i förskolegrupperna. Snarare öka dem.

Senaste utspelet är att man tycker det skall byggas en arenahall i Kungsbacka. En sådan går på 250-300 miljoner och kostar en hel del i drift. Men Kungsbackaborna behöver ju inte ta ekonomisk hänsyn och kan säkert kombinera detta med skattesänkning.

Man försöker också göra sig till anhängare av tågstopp i Åsa. En av eldsjälarna för detta har också gått med i partiet. Någon som givetvis är hennes egna val vilket jag givetvis inte har några synpunkter på.

Men det skulle vara kul att höra henne och andra i partiet förklara sitt partival.

Partiets ledare Roger Larsson var emot pendeltåg till Kungsbacka när detta beslutades om i slutet av 1980-talet. (Någon som tvivlar så finns protokollen på kommunen).

Under hans 11 år (1992-2002) som kommunstyrelsens ordförande gjorde han inget för att få ett tågstopp i Åsa eller Frillesås.

Ganska fascinerande att brinna för en fråga och gå med i ett parti där partiets ledare motarbetat det man kämpar för och när han hade chansen under 11 år inte gjorde något för att förverkliga det. Det fanns minst fem andra partier som aktivt arbetat för pendeltåg, röstat för och genomfört det, att välja på.

Men det partiet skall ha störst kritik för är att man fiskar i grumliga främlingsfientliga vatten. Det var många som hörde Roger Larsson stå på torget och lova 2006 att en röst på hans parti var en röst för att stoppa flyktingar till Kungsbacka.

Det hjälper inte att vissa personer i partiet säger att man inte är främlingsfientliga. Så länge ledande personer i partiet i samtal med människor, i e-post och liknande framför främlingsfientliga åsikter får man leva med denna stämpel.

Med det är kanske därför som flera f.d personer som varit med i Ny Demokrati (Ian & Berts skapelse) känner sig hemma i partiet och att en av dem tydligen är på väg att få hög placering på deras lista.

Inga kommentarer: