torsdag, mars 04, 2010

Nytt parti i Kungsbacka

Den grupp som kallar sig dagmammornas intresseförening i Kungsbacka har, enligt Göteborgs Posten, bildat ett lokalt parti som skall heta Din Framtid.

Jag är inte förvånad. Partier som bevakar särintressen har blivit fler.
Piratpartiet är ett exempel. SPI-pensionärspartiet ett annat. Det finns sjukvårdspartier på en del ställen i landet.Så varför inte ett parti som skall vara ett intresseparti för barnomsorg eller barn i allmänhet?

Fast jag tror de får problem med sitt namn. Jag hittade på ett konsultföretag och ett försäkringsbolag som använder namnet. Jag gissar dessa kommer ha synpunkter.

När olika särintressen drar igång partier som inte står för en helhet skapar det spänningar i politiken.

När man som politiker besöker olika grupper får man ofta förslaget höj skatten med 1 krona. Problemet är bara att träffar man pensionärer vill de att pengarna går till äldreomsorgen, färdtjänst m.m. Träffar man föräldrar med barn i barnomsorgen så skall pengarna gå dit, föreningar vill att pengarna går till hallar osv.

Och summerar man sedan alla önskemål blir det inte 1 krona i skattehöjning utan 7-8 kronor och då är man nog inte med på skattehöjning längre. Utan så länge skattehöjningen, som alla betalar, går just till den grupp man själv tillhör är man gärna positiv till sådan.

Vilka chanser har man att komma in i kommunfullmäktige? Mindre än vad de förmodligen själva tror. Kungsbacka är partitätt med både det lokala missnöjespartiet Kungsbackaborna och SPI-pensionärspartiet förutom riksdagspartierna. Och Sverigedemokraterna lär väl också ställa upp.

Så att starta parti i Kungsbacka och få en framgång är nog lika svårt som att idag starta en lokaltidning i kommunen.

Och jag tror man underskattar steget från intresseförening till parti. Den som företräder en grupp som känner sig förfördelad får nästan alltid positiv press.
Man granskas sällan utan blir "den lilla människan" som kämpar mot stora stygga kommunen.

Men när man blir parti så kommer media att kritiskt granska och även andra partier. För då är de en politisk motståndare.

Att då inte ha ett heltäckande program och politisk vana kan bli problem.

Till slut några positiva ord. Alla som engagerar sig politisk skall ha beröm. Alla är välkomna. Vi behöver fler som intresserar sig för vad som händer i samhället, inte färre.

SR

Inga kommentarer: