onsdag, juli 04, 2007

Kan frigivningen vara en öppning för förhandlingar?

Frigivandet av den fängslade BBC journalisten Alan Johnston kan förhoppningsvis vara en liten men ändå öppning i det spända läget i mellanöstern.

Fred och en tvåstatslösning måste givetvis innehålla en uppgörelse som accepteras av Hamas. Även om någon inte kanske riktigt vet hur det skall gå till. Annars så kommer den trestatslösning som nu tycks råda att fortsätta och någon fred finns inte i sikte.

Symboler är ibland viktiga för att nå fred. Och om Hamas verkligen arbetat för frigivning av Johnston är givetvis detta viktigt för framtida förhandlingar. Och även kanske en gest till den nye mellanösternmedlaren Tony Blair.

Kanske Hamas inser att förhandlingar är att föredra framför missiler och bomber. För sådana fortsätter bara isolera dem i den lilla Gazaremsan.

Intressant är om Tony Blair slutligen kan övertyga Hamas att erkänna Israels rätt att existera och sluta skjuta missiler in i Israel. Utan ett sådant erkännande finns det ingen grund för förhandlingar.

Det är inget lätt jobb Tony Blair har tagit på sig men han lyckades vara en viktig kugge för att få fred i Nordirland. Jag tror många hoppas på honom även i mellanöstern.

Inga kommentarer: