fredag, juli 06, 2007

Bohuslän och dess turistorter

Gjorde i veckan en minitrip tillsammans med sambon i Bohuslän. Med stop bland annat i Väjern, Grebbestad och Strömstad.

Strömstad är en ovanlig turiststad med norsk invasion året runt för att de skall handla mat och diverse drycker. Givetvis så lever staden upp extra under sommaren. Vi fick under vistelsen en trevlig fikastund på Backlunds konditori med riksdagsman Lars Tysklind (fp) från Strömstad och hans hustru Elisabeth.

Lars är folkpartiets främste bostadspolitiker och till skillnad från många andra som diskuterar bostäder bor han faktiskt i hyresrätt.

Strömstad har ett varumärke som alla känner till. Något som är oerhört viktigt för att bli en intressant turistkommun. Men hur är det med övriga Bohuskommuner?

Vad sägernamnet Tanums kommun? Eller namnet Sotenäs kommun? Vad får man för bild?
Var ligger dessa kommuner? Är det samhällen/städer? Hur är deras varumärken?

Någon har föreslagit att Sotenäs skall byta namn till Smögens kommun. För då skulle många direkt förstå var kommunen ligger. För samhället Sotenäs finns inte utan centralort är Kungshamn. Men tydligen är det motstånd mot ett sådant namnbyte.

Även Tanums kommun borde byta namn. Tanum finns inte utan kommunförvaltningen ligger i Tanumshede. Men Grebbestad blir mer och mer centrum. Fler butiker kommer till och där ligger även Systembolaget.

Mitt förslag är att man döper om sig till Grebbestads kommun. Ett klart varumärke som många direkt vet var det ligger. Jag gissar dock att det är ett omöjligt förslag som aldrig kommer genomföras eller som någon överhuvudtaget inte kommer fundera över.

Inga kommentarer: