tisdag, juni 12, 2007

Sista spiken i kistan för storregioner

Moderata partisekreteraren Per Schlingmanns artikel i Dagens Nyheter är sista spiken för ansvarskommitténs tankar på storregioner i Sverige. Tidigare har t.ex. 10 folkpartister, bland annat fp-riksdagsmannen från Halland Jan Ertsborn, motionerat mot sådana till folkpartiets landsmöte. Även i andra partier har det mullrat.

Kommitténs största misstag var att ovanifrån försöka likrikta Sverige. Istället för att använda den modell som man har i t.ex. Storbritannien och Spanien att regioner får utvecklas olika och har olika befogenheter.

Vad finns nu kvar av kommitténs förslag?

Försöken med Västra Götaland och Skåne måste permanentas. De landsting som vill bli regioner måste få samma status som VG regionen och Region Skåne.

I Halland har vi en konstig halvmesyr där ett kommunalförbund. Region Halland, tagit över statliga regionala funktioner och landstingets ansvar för bl. a kultur, turism, regionalpolitik och utbildning.

Region Halland är inte direktvalt och totalt okänt i länet. Klart demokratiskt problem.

Lösningen är givetvis att slå ihop Landstinget Halland och Region Halland till en ny Region Halland som är direktvald och med samma befogenheter som man har i Skåne och Västra Götaland.

Ta också vara på andra bitar i kommitténs betänkande. T.ex. att i lag skriva in rätten att välja läkare. Ett gammalt fp förslag som måste bli verklighet.

Inga kommentarer: