onsdag, maj 30, 2007

Köerna på sjukhusens akuter

Jag har tidigar redovisat att jag fått publicerat en artikel i Göteborgs Posten om de återkommande köerna på sjukhusens akuter.

Nu har jag också fått publicerat en något längre variant i Kugnsbacka Posten och Norra Halland. Här kommer den.

Varför är det alltid kö på akuten?Så länge jag kan minnas har alltid media rapporterat lite då och då om långa köer på sjukhusens akuter. Själv har jag en upplevelse för några år sedan då jag fick vänta 7 timmar på sjukhuset i Varbergs akut för att få penicillin för en infektion.

Tydligen hade jag tur för den senaste tiden har man kunnat läsa i media om väntetider upp emot 10-15 timmar på vissa akuter.

Något fel måste det väl vara i sjukhusens planering när detta problem rapporteras om år efter år? Inte kan det komma som en överraskning att människor då och då söker sig till en akutmottagning.

I vissa delar av Sverige börjar man tänka om och satsar på lokala närakuter ibland även med specialistkompetens. Allt för att minska belastningen på de stora sjukhusens akuter. Och det är definitivt ett alternativ till att satsa mer pengar på befintliga akuter. Bland annat finns sådana tankar i Göteborg.

I Kungsbacka har vi sedan 2006 en närakut. Folkpartiet ville ha en nattöppen närakut. Tyvärr så valde majoriteten att gå emot detta och stänga på natten. Det finns heller inte tillgång till röntgen hela tiden man har öppet. Sammantaget ger detta givetvis ökade besök på andra akuter av patienter som inte skulle behöva åka dit.

Får jag hoppas på att man tänker om och satsar på närakuten? På sikt kanske också på viss specialistkompetens.

Det kan väl inte vara en naturlag att det alltid skall vara kö på akuten?

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Inga kommentarer: