torsdag, maj 31, 2007

Dåligt intresse i folkpartiet för bostadspolitik?

Jag blev lite förvånad när motionerna till folkpartiets landsmötet kom. Bara två motioner som handlar om bostadsförsörjning.

Man kan jämföra med området integration - migration och asylpolitik. Där finns det 26 motioner. Inget fel att skriva motioner om dessa ämnen men kanske några skulle ha funderat över hur bostadsförsörjningen fungerar i Sverige och vilken påverkan den har för möjligheten att lyckas med integrationspolitiken.

Så det blev en artikel i det liberala nyhetsmagasinet NU som publiceras i dagens nummer.

Dåligt intresse för bostadspolitik

När jag läste motionerna till höstens landsmöte så blev jag oerhört förvånad. Det finns bara 11 motioner under rubriken ”Bostadspolitik”.

Detta i ett Sverige som har stor bostadsbrist och där det är svårt att framför allt komma in på bostadsmarknaden. Tittar man noga så finns det bara två motioner som handlar om frågor om själva bostadsförsörjningen. Min motion om ett bosparande för att underlätta för fler att kunna spara till sin bostad och Nina Lundströms om marknadshyror och social housing. Övriga så kallade bostadsmotioner gäller allt från strandskydd till större friggebod.

Är intresset för bostadspolitik så dåligt inom folkpartiet? Varför har inte det Liberala ungdomsförbundet en massa motioner för att öka bostadsbyggandet och underlätta för ungdomar på bostadsmarkanden? Eller tycker LUF att allt är bra på dagens bostadsmarknad? Bostadsbristen är inget problem?

Och var är alla som den senaste tiden sagt att folkpartiet skall bli mer socialliberalt? Finns det något mer socialliberalt en rätt till egen bostad? Det räcker inte att man säger att man är socialliberal det måste följas av både idéer och agerande.

Möjligheten till en egen bostad och kanske kunna äga den är en viktig del för att skapa en fungerande integration.

Hade jag vetat att det skulle komma så få motioner hade jag föreslagit att landsmötet skulle ha uppdragit åt partistyrelsen att utse en bostadsarbetsgrupp som fick arbeta fram ett nytt liberalt bostadsprogram. Men det är ju inte försent att få till en sådan grupp. Partistyrelsen kan ju själva ta ett sådant initiativ.

Tommy Rydfeldt
f.d. bostadskommunalråd
Kungsbacka

Inga kommentarer: