torsdag, maj 31, 2007

Public service på villovägar

Nu rapporterar bland annat Dagens Nyheter att produktionen ”Ballar av stål”, producerad av Strix för Sveriges Television, varit ute i ett bostadsområde och haft personer som spelat berusade eller förvirrade. Tydligen jättekul. Men inte för de drabbade som blev skrämda.

Detta program skadar public service ordentligt. Mer än några som vill avskaffa SVT någonsin kan göra genom debattinlägg.

Ansvarig utgivare är Johan Grafström på SVT Syd som numera inte låter så självsäker.
Till Svenska Dagbladet säger han: ” Jag är ledsen över att det här har skadat oss, programmet och Strix. Som ursprungsidé handlar det mest om bus och det är naturligtvis inte vår avsikt att någon ska bli ledsen”
Äntligen förstår han att detta skadar SVT:s trovärdighet ordentligt. Nu gäller det bara för Eva Hamilton och SVT:s ledning att också begripa detta och stoppa serien.

Man förstår väl att efter varje avsnitt man sänder kommer människor att träda fram som känner sig kränkta. Speciellt som man kan tänka sig sända inslag med människor som inte godkänt sin medverkan.

Johan Grafström säger också till Svd:”Vi har varit medvetna om att det är ett svårproducerat program vi har köpt in och därför har vi har gjort mycket för att kvalitetssäkra produktionen och programmet.”

Uppenbart har man misslyckats rejält i kvalitetssäkringen.

Johan Grafström skall sluta på SVT Syd. Inte en dag för tidigt. Enligt Svd står SVT syd inte bara bakom beställningen av ”Ballar av stål” utan även det utskällda programmet Bingo Royal samt den av Granskningsnämnden fällda temakvällen om Fidel Castro.

Public service behövs och man skall inte bara prducera nyheter och dokumentärer utan även nöjen. Men det verkar som man nu har hamnat på villovägar.

1 kommentar:

leia sa...

Hej!

Kan man ana sig till en liten konspiration här kanske?
Nja... men tanken är inte helt oäven eller ens helt otänkbar efter en stunds funderande.

Med tanke på den allmänna debatten idag som rör SVT och public service och de andra kanalerna så kan man fråga sig (sett utifrån en konspirationstanke och varför inte utifrån konkurrenstaktik mellan kanalerna).

-Vad skulle/kan TV3 och Aschberg tjäna på att svärta ned SVT´s rykte genom detta program?

SVT har kvalitetssäkrat programmet innan säger man... men följer Strix telvision det som överenskommits?

Här finns kanske mer att luska i, speciellt med tanke på hur Aschberg och compani brukar gå tillväga när de gör program vilket säkert många sett och förstått redan!