måndag, juni 08, 2009

Kvällen då (M) och (S) gick på grund

Både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin försökte i TV få det till att deras partiers resultat var en framgång. Vem gick på det?

Socialdemokraterna gör återigen ett katastrofval. Man är i Stockholms kommun fjärde största parti. Smaka på det, fjärde största parti. Efter (M), (FP) och (MP).

I min hemkommun Kungsbacka är (S)tredje största parti efter Moderaterna och Folkpartiet.Bra val? Knappast.

Även Moderaterna går på en rejäl mina.

Helt plötsligt blev man det ansvarstagande statsbärande partiet. Utan profil. Ungefär som när Folkpartiet 1979, när det var FP-regering, gick till val på ”Fortsätt med Folkpartiet”. Och man gick tillbaka.

Folkpartiet och Jan Björklund (bilden) vågade och vann. Miljöpartiet vågade byta åsikt om EU och vann.

Vänsterpartiet grävde ner sig i EU motstånd och förlorade. Varken EU parlamentet eller Sveriges regering behöver några negativa f.d. kommunister. Eller är man kommunister fortfarande?

Junilistan gick på grund för flera år sedan och var man emot eller för EU?

(C) och (KD) sa nja.

Piratpartiets inträde är en väckarklocka för alla partier. Fildelningsproblematiken måste lösas och några mer FRA debatter skall vi inte ha.

Slutsats över denna valkväll/natt är att Socialdemokraterna har en lång väg att vandra. Och moderata valgeniet Per Schlingman blev helt plötsligt avklätt. Idéerna funkade inte. Kommer det funka 2010 eller är Pers bäste datum över?

Folkpartiet och Marit Paulsen visade att det går att gå till val på att gilla EU men också att visa att det finns saker att förändra.

DN123456789Svd1234DagenAftonbl23GP1GP2Expressen2

Inga kommentarer: