onsdag, juni 10, 2009

Analys - Vad innebär EU valet för 2010?

Borrar man sig ner i statistik ser man en del intressanta saker. Inte minst nya trender.

Du kanske inte håller med om min analys nedan men detta är hur jag ser det.

Centerpartiet

Håller i storstäderna. Maud Olofssons omsvängning att kalla Centerpartiet liberalt går hem i storstadsregionerna. Men inte i traditionella centerområden. Stockholms län, Stockholms stad, Göteborg och Malmö m.fl ökar man.

Men i f.d. centerfästet Halland går (C) tillbaka. I Laholm är Folkpartiet till och med större. En kommun där Centerpartiet en gång hade 50 % i kommunalvalet.Även i Jönköping, Kalmar och Skåne går man tillbaka.

Är det ett nej till den nya centerliberalismen vi ser. Jag träffar många centerpartister i Halland som bara fnyser åt Centerpartiet som liberalt parti. Går dessa till (KD) och (M)?

Moderaterna

Fick åter lära sig att de har lätt att fånga missnöjet i opinionssiffror men svårt att överföra det till valresultat. Går svagt framåt mycket på grund av Junilistans kollaps.

I vissa storstadsområden gjorde (M) ett dåligt val 2004. I t.ex. Kungsbacka fick Junilistan 16,8% 2004. Nu tar (M) tillbaka en stor del av dessa röster.Gissar att i nästa val kommer (M) kampanja mer på sakfrågor och mindre på hur duktiga deras statsråd är.

Folkpartiet

Givetvis en Marit Paulsen effekt. Men man skall inte underskatta att Marit får många att lyssna på budskapet. Har nu problemet/möjligheten att omvandla intresset i detta val till 2010.

Att vara en vinnare ger i alla fall självförtroende i partiet.

Kristdemokraterna

Satsade allt på ett mandat genom att vända sig till sina kärnväljare och tänkbara väljare med kristen bakgrund. När man har sänkta alkoholkvoter som största valfråga så försöker man inte bredda partiet utan mobilisera en liten grupp väljare.

Det stora misstaget var att inte toppa med Alf Svensson och ha Ella Bohlin tvåa. Då hade Alf förmodligen dragit med sig Ella in.

Socialdemokraterna

Man fortsätter gå kräftgång i storstadsregionerna. Inte konstigt då deras politik inte attraherar medelklassen i storstäderna. Den traditionella socialdemokratiska politiken går helt enkelt inte hem där.

Den går hem i Norrland och andra ställen, det visar valet tydligt. Men utan storstäderna vinner man inga val. En radikal socialdemokrat med miljöintresse i storstaden väljer hellre Miljöpartiet.

Miljöpartiet

Att skippa utträdeskravet ur EU var ett lyckokast. Har en möjlighet att fånga miljömedvetna storstadsmänniskor. Blir man för lierade med (S) kan dock en del av dessa gå högerut. Att bli ett mer Europeiskt grönt parti är nog en framgångsväg.

Vänsterpartiet

Kollaps är det rätta ordet. Ett bakåtsträvande parti som måste fundera över både politik och politiker. Redan krävs Lars Ohlys avgång.

Man måste återigen bestämma sig om man skall bli ett socialistiskt vänsterparti och slänga kommunismen i graven eller det blandparti man är idag. Och skall man slopa kravet att Sverige skall lämna EU?

Junilistan

Utan pengar, kända partiledare och medieintresse somnar man nog snart in.

Ställer säkert upp 2014 men ingen kommer bry sig.

Piratpartiet

Fångade upp något de etablerade partierna missade. Fildelning, FRA och IPRED betyder mer för ungdomar än ekonomi, EU ordförandeskap, kärnkraft, A-kassa, fastighetskatt och liknande frågor.

Ett problem för dem är att om de etablerade partierna sköter sig så kommer man snabbt försöka ta över Piratpartiets frågor.

Och kan de hålla samman? Partier som Ny demokrati och Junilistan har snabbt blivit oense och splittrats.

Skall Piratpartiet ställa upp i riksdagsvalet kommer man granskas av media på helt annat sätt. Det kan bli tuffa utfrågningar där media kräver svar även på andra frågor.

Inga kommentarer: