måndag, juni 08, 2009

Media är valets stora förlorare

Det finns flera förlorare i Europaparlamentsvalet (EP). Socialdemokraterna som står och stampar kring 25 % och bara blir fjärde största parti i Stockholm. I Kungsbacka är man tredje största efter (M) och (FP).

Trots detta försöker partisekreteraren Ibrahim Baylan få det till att väljarna underkänt Moderaternas politik. Kan förnekelsen bli större?

Jag gissar dessutom att artikeln är skriven för flera dagar sedan.

Moderaterna som trodde att man skulle bli Sveriges största parti rör sig bara med några tiondelar. Per Schlingman som har lanserats som ett valgeni levererade inte längre.

Var framgången för det ”Nya” Moderaterna bara en tillfällighet? Ren tur? Moderaterna har åter visat att man är bäst på träning och har svårt att överföra framgångar i opinionsundersökningarna till verkliga röster.

Vänsterpartiet som är ett bakåtsträvande parti hade inget att erbjuda. Förmodligen får vi se en omprövning under galgen av deras EU politik fram till nästa EP val 2014.

Junilistan dansade en valrörelse och när Nils Lundgren lämnade partiledarskapet så var det början till slutet. Jag skrev detta redan 16 mars 2008 Läs här.

Men den stora förloraren är media. TV4 tycker det är viktigare att visa Dr House än en debatt om valet. Man orkade inte ens ha valvaka igår. Inslagen har varit få. Varför ingen debatt mellan toppkandidater eller utfrågningar?

Även SVT får bottenbetyg. Partiledardebatten ändrades till inrikespolitik och handlade delvis bara om EU. Inga särskilda utfrågningar av kandidaterna.

Den kritiska granskningen av Piratpartiet har uteblivit både hos TV 4 och SVT.
Hur skall man få människor och rösta när det två största TV bolagen inte tar sitt ansvar?

Kommunalrådet Ola Johansson (C) i Kungsbacka skrev lite indignerat i en insändare att vill man ha information om valet får man läsa andra tidningar än lokaltidningarna.

Och han har rätt.

Kungsbackas lokala tidningar har i princip struntat i besök av kandidater. EU minister Cecilia Malmströms besök i valrörelsen blev en artikel i Norra Halland men Kungsbacka Posten skrev bara några rader långt inne i tidningen.

Många kandidater från olika partier har man inte funnit anledning att ens träffa.

Insändare har det varit dåligt med.

Någon kanske säger att valet till Europaparlamentet inte är en lokal angelägenhet. Inget kunde vara mer fel.

Jag skall ge ett exempel. Kungsbacka är en jordbrukskommun trots läget strax söder om Göteborg.

Hur påverkar EU:s jordbrukspolitik Kungsbacka? Vem får stöd idag och hur påverkar t.ex. Folkpartiets krav på slopande subventioner Kungsbacka? Jordbruksubventioner hade varit en bra fråga att ställa till kandidaterna och hade direkt inneburit en lokal vinkling.

Brottlighet och hur den rör sig över gränserna är en annan fråga. Med tanke på närheten till Danmark och Tyskland även Kd:s. krav på skärpta införselkvoter.

Det finns hur många frågor som helst som det går att koppla till Kungsbacka och Halland och som påverkar oss varje dag mer än besluten i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.

Och när de som vill sitta i EU parlamentet kommer på besök skall givetvis de grillas även av lokaltidningarna.

Politiker och media har ett gemensamt ansvar att informera. Media också att kritiskt granska och ifrågasätta. Jag anser inte att media i denna valrörelse har tagit sitt ansvar.

Vi får hoppas på bättre bevakning och granskning i valrörelsen 2010. Att riksmedia inser att politisk debatt och granskande kan vara bättre än Robinson och program med Babben.

Och att lokalmedia förstår att koppla rikspolitiken till beslut som berör oss i Kungsbacka och Halland.

DN1234Aftonbladet234Expressen12345678Svd2Dagen12GP1234Sydsv

Inga kommentarer: