måndag, december 31, 2012

Vågar Göteborgs politiker säga nej till folkomröstning?

När idén om trängselskatt i Göteborg lanserades så lovades folkomröstning. Precis som i Stockholm.

Men när det kom i läget att fatta beslut glömdes detta löfte bort.

Det innebar att ett parti Vägvalet bilades som är emot trängselskatt. Man tog sig också in i kommunfullmäktige 2010.

Protesterna mot trängselskatten har varit omfattande. Inte minst det faktum att man låser in vissa stadsdelar. Det går inte att åka att handla utan att betala skatt. Man skall till barnens skola inom stadsdelen, ny betalning osv.

Men det jag personligen tycker är fel är att det inte går att köra förbi Göteborg utan att betala. Skall jag till Kungälv från Kungsbacka skall jag betala trängselskatt. För vadå? Jag åker förbi, inte in i Göteborg.

Nu har GT samlat in 45.000 namn vilket enligt lag innebär att frågan om folkomröstning skall prövas av kommunfullmäktige.

Vågar man säga nej?

Att inte hållit vallöftet om folkomröstning första gången är illa nog men vägar man säga nej igen?

Blir det nej ännu en gång så kommer valet 2014 bli en enda stor folkomröstning om trängselskatten.

Socialdemokraterna skall vara extra rädda för att det är i områden de är stora det mullrar mest. Och valet 2014 skulle kunna innebära att Vägvalet får 15-20% av rösterna och staden går ej att regera utan stöd av dem som givetvis kommer kräva avskaffande av trängselskatten för att stödja/ingå i en majoritet.

Den enda lösningen är förmodligen att ha en folkomröstning i samband med valet 2014. Då får väljarna pröva trängselskatten under en tid samtidigt som det går att säga nej till trängselskatten och rösta på sitt vanliga parti.

I Stockholm vände en prövotid ett starkt nej till ett ja.

För det är ju ändå så, är nuvarande majoritet beredd att förlora makten på trängselskatten och skadas politiskt för lång tid framöver? Och för oppositionen M+FP+KD, vill man fortsätta i opposition i ytterligare 10 år, också politiskt skadade på grund av trängselskatten?

Något block eller enskilt parti kommer säkert försöka rycka till sig initiativet.

Vilken politiker är först ut med att förespråka lösningen med folkomröstning på valdagen 2014?

 GP 2 SVD 
3

Inga kommentarer: