lördag, december 22, 2012

Hur länge får Annie Lööf sitta kvar?

Jag har sett centerpartister som anklagar folkpartister och liberala debattörer för att vilja önska Centerpartiet och Annie Lööf allt ont. Kan vara ett sätt att i kris hitta en yttre fiende.

Men denna gång kan man inte skylla på yttre fiender. Kritikerna finns direkt i centerrörelsen och bland närstående krönikörer och debattörer.

Idag får (C) katastrofsiffror i DN/Ipsos. Bara 3,4%. De mest oroande med dessa siffor för Annie Lööf är att kärnväljarna flyr partiet. Men det kanske finns en strategi bakom detta? Byta ut väljarbasen? I så fall ett vanskligt projekt men man börjar ju fundera när förslaget på nytt partiprogram är ett steg rakt ut åt höger och bort från traditionella centerpartistiska värden.
Och kritiken är förkrossande bland centerpartister. Såhär skriver Karl-Olof Andersson, f.d landstingsråd (C) i Halland i en krönika i dagens Hallands Nyheter.

"Centerpartiet då? De ena stolligheterna i programförslagen efter de andra. Jätteängsliga för att framstå som värnare av de små människornas intressen och landsbygdsfrågor. Vården ska helt privatiseras är det nya frälsningsbudskapet. Styrjuntan är på väg att forma partiets snara undergång."

I Laholms tidning , centerpartistisk, skriver Stellan Sturesson en krönika idag med rubriken "Vad händer med Centerpartiet". Den finns inte på nätet men handlar om förslaget till nytt partiprogram och Sturesson kallar det för "politiskt självmord" och undrar om förslaget om fri invandring är ett skämt.

I en ledare i Hallands Nyheter, som också är en C-tidning, skriver Yngve Sunesson följande:

"Förslaget är så ofärdigt att det blir svårt för partistyrelsen att arbeta fram ett förslag som är möjligt att behandla på extrastämman i mars. Att ingen remissbehandling ute i organisationen planeras gör också att både behandlingen på stämman och den demokratiska legitimiteten i ett nytt program kan ifrågasättas."

Jag känner inte igen Centerpartiet, säger Per Schöldberg, ordförande för (C) i Kronoberg till Aftonbladet. Distriktsordförandena i Bohuslän och Östergötland ger samma signaler till tidningen.

Kommer Annie Lööf gå kritikerna till mötes eller ta striden för ett nytt nyliberalt centerparti?

Hon har ju tidigare anklagats för otydlighet men förslag till nytt partiprogram är väldigt tydligt. Men saknar uppenbarligen värden som sitter djupt i den centerpartistiska myllan. 

Och hur stark är hennes position? Med så öppen och tydlig kritik brukar partiledare få svårt att överleva. Maria Leissner var i samma situation och efter valet 2006 var kritiken hård mot Lars Leijonborg för den så kallade dataintrångsaffären. Ingen av dem överlevde.

Kommer Annie Lööf överleva och sitta kvar till valet 2014?

PS! I Ärlighetens namn så får (C) 5,1 % i TV4/Novus. Men det lär inte minska kritiken kring partiprogrammet DS!

GP Expressen Svd
DN DN2

Inga kommentarer: