tisdag, december 04, 2007

Vilken försvarspolitik har vänsterblocket?

Det är ju mycket glädjande att det finns sådan enighet i försvarsberedningen.

Och alla tycks gilla det. Utom vänsterpartiet.

Jag skulle vilja säga att det är en "unik samsyn" i år. Det är ett genombrott, sade Håkan Juhol (s) till DN och berömde den moderate ordföranden.

Klimathotet, globala smittor och massförstörelsevapen är det hot som lyfts fram.

Försvarsberedningen ser inget direkt militärt hot mot Sverige. Det gäller inom "överskådlig tid".

Vänsterpartiet är dem enda som reserverar sig mot beredningens slutsatser.

Det är alldeles för Nato- och EU-vänligt och har för lite av alliansfrihet, enligt (v).

Vänsterpartiet vill också att Sverige lämnar organisationen Partnerskap för fred, där en rad länder utanför Nato samarbetar med alliansen.

Snabbinsatsstyrkan Nordic Battlegroup, som står beredd från årsskiftet, vill vänsterpartiet därmed också avveckla. Insatser i utlandet ska bara kunna ske på direkt uppdrag av FN.

"Vänsterpartiet motsätter sig bestämt den ökade militariseringen av EU och initiativen till ett gemensamt försvar i unionen. Medlemskapet i EU undergräver vår militära alliansfrihet och oberoende säkerhetspolitik", skriver deras ledamot Gunilla Wahlén enligt DN.

Vänsterpartiet kritiserar beredningens majoritet för att de är positiva till samarbetet mellan Europa och USA och dess betydelse för den europeiska säkerheten.

Den fråga man direkt ställer sig är hur ser en försvarspolitik ut om (s), (mp) och (v) bildar regering? Kommer Sverige att lämna partnerskap för fred och lägga ner Nordic Battlegroup?

Innan 2010 kan väl väljarna få veta.

Inga kommentarer: