måndag, december 03, 2007

Nu testas demokratin i Venezuela

President Hugo Chávez förlorade omröstningen om en ny grundlag i Venezuela.

Det folket bland annat sa nej till var:

1. Venezuela blir en "socialistisk, bolivarisk republik".

2. Socialistisk grundsyn" ska prägla skolans undervisning.

3. Undantagslagar får införas av presidenten

Chávez säger att han accepterar resultatet. Men också att det lever vidare.
Han kan ju gå tre vägar. Acceptera nuvarande grundlag som innebär att Chávez inte kan väljas om. Söka efter en kompromiss som kan få stort stöd i landet eller kampanja för sitt eget förslag med mer eller mindre demokratiska metoder.

Presidenten Hugo Chávez demokratiska sinnelag och Venezuelas demokrati testas när han nu måste välja väg.

Hugo Chávez har ju haft stor uppfattning om sin egen förträfflighet och förvandlats till en slags resande politisk clown.

Och hela tiden en massa hot om att bryta förbindelserna med Spanien ena dagen och Colombia nästa osv.

Jag tror faktiskt att det finns personer i Venezuela som röstat nej på grund av hans clownerier.

Detta kan vara början till slutet för Hugo Chávez. Skulle han acceptera att det blir så eller vara beredd att ta till de metoder som finns för att behålla makten?

Skall han gå till historien som en något excentrisk men demokratisk president eller som en av de folkvalda presidenter som inte kunde acceptera nederlag och utvecklades till en diktator.

6 kommentarer:

Vigge Boll sa...

Han skulle ju kunna gå till historen som presidenten som halverade arbetslösheten, fick ner inflationen med mer än 90 % (från 160% till 13,5%) och lät folket rösta i alla viktiga frågor (hittils iallafall).

Men det alternativet kanske inte tilltalar dig?

TOMMY RYDFELDT sa...

Viggo!

Jodå minskad arbetslöshet och inflation är oerhört positivt i alla länder. Men om så vore fallet kan det aldrig ursäkta att man åsidosätter de mänskliga rättigheterna och demokratin.

Pinochet och Hitler var också rätt framgångsrika i delar av sin ekonomiska politik. Men de lär knappast gå till historen som annat än massmördare och förtryckare.

Chávez blir intressant att följa i fortsättningen. Blir det konfrontation och clowneri eller samförstånd?

Unknown sa...

Tommy,

Jämförelsen mellan Chávez, Hitler och Pinochet är fullständigt grotesk.

Chávez har vunnit ett antal demokratiska val i Venezuela, senast presidentvalet förra året då han fick 63 % av rösterna. Han utlyser en folkomröstning om ett grundlagsförslag, förlorar denna folkomröstning och förklarar omedelebart att han accepterar valresultatet. Något sådant hade aldrig Hitler eller Pinochet gjort. Chávez har visat, tvärtemot vad som påståtts av hans kritiker, att han är demokrat och är beredd att sätta sin makt på spel i regelbundna val och folkomröstningar. Ett skolexempel på en fungerande demokrati.

TOMMY RYDFELDT sa...

Erik Svensson!

Om du läser på din historia skall du veta att Hitler faktiskt kom till makten genom allmänna val. Bildade koalitionsregering med Von Papen. Väl där sopade han undan alla mänskliga rättigheter.

Om du läser vad jag skriver idag och för några dagar sedan så skriver jag inte att Chávez är diktator. Men hade grundlagsförslaget gått igenom kunde det varit ett steg på väg.

Skulle det varit brottligt att
kämpa mot den socialistiska staten?

Det är nu Chávez kan visa att han är demokrat. Och om han inskränker de demokratiska fri- och rättigheterna kan aldrig minskad arbetslöshet ursäkta detta.

Anonym sa...

Diktator Hugo Chavez beordrade valsmyndigheten att förlora valet

Så kan man tolka resultaten val i Venezuela igår om man ska tro alla belackare, sorligt nog inklusive vissa folkpartister att Chavez kontrollerade alla institutioner i landet, inklusive valsmyndigheten och rättsväsendet.

För mig innebär resultatet att viktiga och intressanta organisationsformer som de självstyrande råd på lokal nivå har gått förlora för tillfälle. Ännu viktigare var det konstitutionella förslaget om att göra den latinamerikanska integrationen en del av den venezolanska politiken och att integrera folkmiliserna i militär styrkorna.

Men enligt min mening kan förlusten idag innebära att man har tagit den moraliska och taktiska övertaget över de delar av oppositionen som med odemokratiska medel hade börjat planera en statskupp och sätta landet i brand om Ja sidan vann. Det var rätt av presidenten att gå ut och förklara sig besegrad med ca 160 000 röster, i 27 miljoner landet Venezuela. På så sätt undvik han en farlig situation som kunde ha lett till en statskupp med många tusentals döda Chavister i den följande repressionen.

Planerna på kuppen ligger säkert kvar, men jag ser som svårt att få en majoritet av Venezolaner på det och ännu svårare att få de utländska hycklarna att erkänna eventuella kuppmakarna som struntar i demokrati. Det skulle vara minst sagt svårt för de vanliga lögnarna att gå ut nu och säga, som fram till nu, att Chavez hade införd diktatur och han kontrollerade alla institutioner.

Naturligtvis alla dessa saker spelar ingen roll för de vanliga skojarna när de vill ha sin makt kvar men efter blir det svårare att förvränga historien, som många gånger tidigare ha dem gjort.

Chavez undvik i natt ett potentiellt blodbad som sektorer av opposition med stöd av USA och påhejad av den internationella media maffia hade börjat förbereda om Ja sidan vann. Situationen var extremt farligt och att han inte hade vunnit med överväldigade majoritet på minst 65 % hade varit en mycket instabil situation.

Det var också min övertygelse mellan jag följde valvakan att en säger med en sådan marginal som några få procent hade också varit en uppmaning för ”demokraterna” att ingångsätta statskuppen. Och som bekant Chavez hade beordrat högsta beredskap inom de väpnade styrkorna. Situationen var verkligen allvarigt igår.

En väpnad konflikt i Venezuela eller en lyckad statskupp hade raserat alla förutsättningar för den amerikanska integrationen, satt i fara processerna i Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Kuba, och kanske snart Paraguay.

Han har fortfarande 5 år i makten och gott om tid för att genomföra förändringar och bygga ett parti som kan axla Den Bolivarianska Revolutionen, dessutom något annat positivt:Han måste börja se sig omkring om möjliga kandidater till nästa val 2012 och det är ytterst viktigt för planerna på att döda honom ligger kvar.

TOMMY RYDFELDT sa...

Neo!

Tror du på detta själv? Vilken fin saga du skrev.

Statskupp?

Jag förstår inte att vänstern hyllar denna politiska clown på detta sätt.

Hur har han kunnat bli vänsterns idol?

Vänstern hyllade Mugabe, Castro, Vietnam, Pol Pot och en massa andra länder och ledare. Och hur gick det......