fredag, oktober 05, 2007

Sorglig (s)kuggbudget

Socialdemokraternas skuggbudget är ett resultat av ett parti som inget lärt. Eller inte vill lära. Som kanske hoppas på att nuvarande opinionssiffror skall hålla och man skall komma till makten på avsaknad av politik.

Men det är bara att titta på Storbritannien. För några veckor sedan var Labour 10-14% före de konservativa. Då började Labour och Gordon Brown att fundera på nyval. Idag är det nästan jämt mellan partierna och problematiskt för Brown. Utlyser han nyval kan han förlora. Utlyser han inte nyval riskerar han att anklagas för feghet.

Det kan gå fort i politiken. Rätt vad det är kanske alliansen är i ledningen. Vad gör man då? Byter politik?

En sak är säker med socialdemokraternas budget. Medelklassen i Sverige som bor i storstad och villa får kraftigt höjda skatter om (s) får bestämma. Man får höjd skatt som löntagare, som fastighetsägare och råkar taxeringsvärdet bli för högt får man också förmögenhetskatt.

Hur skall (s) genom denna budget vinna tillbaka väljarna runt Göteborg, Malmö, och Stockholm?

Det är en budget som kommer att minska antalet nya jobb. Samma politik som man förlorade valet på upprepas. För (s) gäller som vanligt att köpa väljare genom olika bidragslöften. Man blir som Kjell-Olof Feldt beskrev det, ”partiet med de goda gåvorna.”

Och för att klara detta så minskar man överskottet i budgeten.

För socialdemokraterna är det som vanligt viktigast att vinna makten. Inte föra en politik man tror på eller som är bra för Sverige.

Dessutom kan man fundera på hur denna budget skall kunna samordnas med att tänkta samarbetspartnerna (v) och (mp).

Enligt Lars Ohly är ju budgeten anpassad för mycket till alliansens. Och miljöpartiet vill ju bland annat höja bensinskatten kraftigt och presenterar en hel del föslag som inte finns med i s-budgeten. Vilken politik gäller för vänstersidan vid valvinst 2010?

Socialdemokraterna vill ju dessutom införa kommunarrest för flyktingar vilket (s) och (mp) direkt avvisar. En (s)-flört med främlingsfientliga krafter.

Socialdemokraternas skuggbudget kan sammanfattas med ett ord, sorglig.

Och lika sorgligt är det i Norge. Kanske en försmak av vad vi skulle få med Mona Sahlin som statsminister, Lars Ohly som finansminister och Peter Eriksson som miljöminister.

I en högkonjunktur lägger Norska regeringen fram en budget en kraftigt expansiv budget med budgetunderskott. Givetvis för att man inte kan komma överens om utgiftsminskningar utan bara om utgiftsökningar.

En dosa snus kommer i Norge att kosta 84 kronor……..

Inga kommentarer: