måndag, maj 26, 2014

Kungsbacka avviker i Europaparlamentsvalet

Kungsbackas resultat i Europaparlamentsvalet avviker en hel del från de nationella resultaten.

För det första skall man komma ihåg att sedan 2009 har många förstagångsväljare tillkommit i Kungsbacka. In- och utflyttningen har varit stor. Nya bostadsområden har tillkommit.

Så kommunen har delvis ändrat karaktär.

Kommunen är dock stabilt borgerlig med 53,1% av rösterna. Skulle man överföra resultatet till kommunfullmäktige skulle mandaten bli 35-36 mot 25-26.

Men det finns vissa saker som avviker.

Socialdemokraterna fortsätter att ha svårt i Kungsbacka. Man backar 0,8% till 13,3%. Sämre än på riksplanet. Kommunen blir mindre och mindre socialdemokratisk.

Men Moderaterna står för största avvikelsen.

På riket tappar man 5,2% men i Kungsbacka hela 9%. Det som borde oroa Moderaterna är att man tappar i vad som borde vara kärnområden.

I valdistriktet Kyvik fick man förra gången (2009) 50,6%. Nu tappar man hela 14,6%. Folkpartiet ökar i samma valdistrikt med 1,6% och även (C) och (KD) ökar. Tyvärr även (SD).

Även i andra typiska moderata områden i Släp och Onsala tappar man stort.

Frågan är om detta är en trend i Kungsbacka? Eller en trend i landet där (M) styr? Snabb koll visar att i kommuner som Täby, Danderyd, Velinge och liknande där man styr tappar man mycket medans det går bättre där man är i opposition.

Efter förra valet sitter Moderaterna på de flesta tunga politiska poster i kommunen. För att vara snäll kan man väl påstå att alla moderata ordföranden inte varit helt lyckade. Kritiken har varit stor.

När man möter väljare framförs det ofta kritik mot den moderata dominansen i Kungsbacka.
Var det det vi såg exempel på nu och en försmak om vad som kommer hända 14 september?

Paralleller finns i Stockholms förorter där (M) blev dominerande 2006 och gick kraftigt tillbaka i många kommuner 2010. Väljarna gillade inte vad man såg under perioden 2006-2010.

Folkpartiet måste vara nöjda med resultatet. Kommunens näst största parti med 16,3% och bara en tillbakagång på 1,7%. Mycket lägre än på riksplanet.

En bra grund att stå på inför höstens val.

Här finns valnattsresultatet för Kungsbacka.

Fotnot: Valet räknas färdigt på onsdag då kan någon tiondel flyttas här och där. DS!

Inga kommentarer: